objavljen zbornik "od oblikovanja do dizajna" feđe vukića

Zbornik "Od oblikovanja do dizajna", dvadesetak autora, koji je objavljen u izdanju naklade "Meandar", donosi kritički izbor trideset i devet tekstova o toj temi, objavljenih u stručnoj periodici u razdoblju od 1945. do 1990., kada je ideja o dizajnu u Hrvatskoj formirana u specifičnom sklopu sinteze socijalističke samoupravne modernizacije i naslijeđa građanskog modernizma u Hrvatskoj.

Autor predgovora zbornika Feđa Vukić razlikuje pojmove oblikovanje i dizajn, kao moguću osnovu za novi pristup u zasnivanju teorije i povijesti dizajna u Hrvatskoj.

Vukić ukazuje na činjenicu da dizajn kao pojam i kao djelatnost danas, u tranziciji prema neoliberalnom kapitalizmu, ima u Hrvatskoj pojmovnu i praktičnu osnovu u povijesnom kontekstu socijalističkoga planskog gospodarstva.

Knjiga, na gotovo 400 stranica, upoznaje javnost s teorijskim i kritičkim idejama koje su tijekom navedenog razdoblja neposredne povijesti isticane kao poticajni model procesima proizvodnje predmeta i značenja, u rasponu od ideje "umjetnosti u industriji" do koncepcije "dizajna okoline".

Riječ je zapravo, kaže Vukić, o teoriji i kritici projektiranja za industrijsku proizvodnju u kontekstu masovnog tržišta, odnosno onoga što se u današnjem standardnom hrvatskom jeziku naziva dizajnom.

Pročitajte više