Objavljena prva anketa nakon izbora. Ovo su rezultati

Screenshot: RTL

RTL je večeras objavio prve rezultate CRO Demoskopa nakon izbora i sastavljanja nove vlade koja se sastoji od HDZ-a, DP-a i manjinaca.

Istraživanje je provela Promocija plus od 6. do 8. svibnja na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2.7 posto uz pouzdanost od 95 posto, objavio je RTL.

HDZ je bio i ostao prvi izbor, sada i s još boljim rezultatom od gotovo 30 posto. No, rast bilježi i SDP, u svibnju su nešto iznad 23 posto. Za treću poziciju bore se Možemo i nova stranka u vlasti - Domovinski pokret. Sve četiri prve opcije, vidimo, bilježe rast u odnosu na ožujak prije izbora.

Mostov rejting u padu

Istodobno se topi Mostov rejting. Znamo da su uslijed slaganja liste za europske izbore ostali bez bračnog para Raspudić, pa je ovo mogući efekt.

Sve su ostale opcije značajno daleko, od HSS-a, Fokusa, a među top deset ušla je i stranka Mislava Kolakušića Pravo i pravda.

Smanjio se bazen neodlučnih

Isti rejting ima HSU, slijede Centar, IDS, pa Radnička fronta. Tu je i nezavisna platforma Sjever Matije Posavca, pa HNS, onda Hrvatski suverenisti čija je Vesna Vučemilović nakon izbora podržala vladu zbog čega je izbačena iz stranke.

Smanjio se bazen neodlučnih pa ih je sada manje od 10 posto.

Dolazimo do najveće promjene istraživanja: s liste najpozitivnijih političara novi-stari premijer smijenio je predsjednika koji nije uspio postati premijer. 

Plenković najpozitivniji političar

Andrej Plenković nakon tri godine prvi je izbor među ispitanicima. U odnosu na ožujak Plenković bilježi rast, a Milanović pad, ali vidimo da je razlika mala. Na trećem mjestu u svibnju je Sandra Benčić.

Sličan je rejting čelnika Domovinskog pokreta Ivana Penave koji će formirati vladu sa svojom bivšom strankom.

Slijede Tomislav Tomašević i Ivan Anušić s istim rejtingom, a u top 10 probio se i Mislav Kolakušić koji je na DP-ovoj listi osvojio mandat na parlamentarnim izborima, ali se sada bez njih bori za novi mandat u Europskom parlamentu.

Sličan je rejting i Biljane Borzan koja tamo također želi i prva je na SDP-ovoj listi. Slijedi Nikola Grmoja, pa Peđa Grbin koji je, unatoč porazu, i dalje predsjednik SDP-a. Nitko je i dalje tražen - za gotovo petinu građana on je najpozitivniji.

Plenković je istovremeno i najnegativniji političar

Premijer nije prvi izbor samo na ljestvici najpozitivaca. I dalje je uvjerljivo najnegativniji političar u zemlji.

Slijedi, uz značajan rast negativnog doživljaja predsjednik Republike, pa Ivan Penava koji je u ožujku bilježio tek 1 posto negativnog doživljaja. Trend neželjenog rasta vidimo i kod Milorada Pupovca koji je, zbog uvjeta DP-a, ispao iz vladine računice.

Na listi negativaca su još: Peđa Grbin, Hrvoje Zekanović, pa vođe stranke Možemo: Sandra Benčić i Tomislav Tomašević.

Stigao je među negativce i Ivan Pernar, a tu su i dva Gordana iz HDZ-a: tehnički šef diplomacije i novi-stari šef sabora. Da su negativni svi - stav je nešto više od 14 posto ispitanika.

Vlada je od izbora samo tehnička, a parlament je raspušten pa u svibnju imamo samo ocjenu za Ured predsjednika.

Dobar (tri), ali s lošijim prosjekom u odnosu na ožujak. Lukavi plan za odlazak u Banske dvore je propao, nakon izbora je naglo zašutio, a krajem godine vjerojatno će u reizbor za Pantovčak za što će očito trebati preokrenuti trend.

U odnosu na ožujak, u svibnju je među ispitanicima manje pesimizma, no i dalje gotovo 61 posto građana smatra da idemo u pogrešnom smjeru.

Pročitajte više