Objavljene nagrade "Zagrebdoxa"

Prvi Festival dokumentarnog filma "Zagrebdox" objavio je na današnjoj konferenciji za tisak nagrade u tri kategorije, uz napomenu da će nagrada publike biti poznata večeras nakon što se izbroje "podignute ruke". L

Nagradu za najbolji rad u međunarodnoj selekciji, ocjenjivački sud na čelu s Krstom Papićem, dodijelio je finskoj redateljici Pirjo Honkasalo za film "Tri sobe melankolije", nagradu za najbolji film u regionalnoj selekciji Jasmili Žbanić iz Bosne i Hercegovine za film "Slike s ugla" te nagradu za najbolji film mladom autoru Antonineu Cattini i Pavelu Kostomarovu za rusko-švicarski naslov "Miran život".

Sudionici konferencije za tisak - predsjednik žirija Krsto Papić i član Tue Stten Muller, te programski direktor Nenad Puhovski i organizatorica Dana Budisavljević, izrazili su zadovoljstvo kvalitetom festivala, dobrom organizacijom i velikim interesom gledatelja.

Pokazalo se da imamo publiku za autorski, kreativni dokumentarni film, što nas jako ohrabruje, kazao je Nenad Puhovski.

Dana Budisavljević je kazala da je su sve predstave od 13 sati do poslije ponoći svakodnevno bile rasprodane, te da je festival vidjelo najmanje pet i pol tisuća ljudi.

Krsto Papić je ocijenio da je selekcija za festival obavljena izvanredno i svrstao ga među najbolje u svijetu. On je izrazio zadovoljstvo kvalitetom prikazanog regionalnog filma.

Osvrnuvši se na najbolji film u međunarodnoj selekciji "Tri sobe melankolije", rekao je da ideja ide dalje od dokumenta. Film pokazuje zastrašujuću viziju budućnosti te na uzbudljiv i originalni način daje priču koja se se mogla ispričati za bio koju zemlju u svijetu, kazao je Papić.

Mueller je za film "Slike s ugla" kazao da je izvanredan film koji govori o sudbinama ratnih stradanja u Sarajevu i na uvjerljiv način postavlja pitanje medijske eksplaotacije ljudske tragedije.

Naime, redateljičina prijateljica Bilja u granatiranju Sarajeva je izgubila ruku, a francusuki fotoreporter ju je slikao, a nije joj pomogao. Za tu je fotografiju dobio nagradu World Press Photo 1993.

Film za mlade autore "Miran život" nagrađen je s obrazloženjem da daje najpotresniju sliku postkomunizma, a u istoj kategoriji specijalno priznanje pripalo je filmu "Georgi i leptiri" Andreja Paounova iz Bugarske.

Posebna priznanja u međunarodnoj selekciji pripala su filmovima "Otimanje nevjesta u Kirgistanu" Petra Loma (Kanada - Kirgistan), "Njemačka tajna" Larsa Johanssona iz Danske i spomenuti "Miran život".

U regionalnoj selekciji posebna priznanja dana su dvama bugarskim filmovima "Park za medvjede koji plešu" Eldora Trajkova i "Georgi i leptiri" Andreja Paounova te rumunjskom filmu "Ježevo prokletstvo" Dumitrua Budralae i "Plavi poni" Ivone Juke iz Hrvatske.

(Hina) xiluc yjn

Pročitajte više