Obnova pruge Vinkovci - Osijek bitna u planu HŽ-a

OBNOVA u srpskoj agresiji na istočnu Slavoniju uništene željezničke pruge Vinkovci - Osijek ostaje na visokom mjestu prvenstva Hrvatskih željeznica (HŽ), izjavio je danas u Vukovaru predsjednik Uprave HŽ-a Marijan Drempetić.

HŽ može početi obnovu tek kad se razminira pojas uz prugu, rekao je Drempetić nakon razgovora s vukovarsko-srijemskim županom Nikolom Šaferom. Ustvrdio je da treba oživjeti vinkovačko željezničko čvorište koje je postalo sjecištem za Hrvatsku važnih 10.i 5c paneurospkog koridora.

Župan Šafer ocijenio je kako bi pojas uz prugu Vinkovci-Osijek mogao biti razminiran još ovoga proljeća, a u županijskom proračunu već je izdvojeno 600.000 kuna za sufinanciranje budućega putničkog prometa na toj pruzi.

Na sastanku, kojemu su nazočili i pomoćnik ministra pomorstva, prometa i veza Nikola Kancijan te vinkovački i vukovarski gradonačelnici Mladen Karlić i Vladimir Štengl, bilo je govora i o raspolaganju nekretninama koje su u Vukovarsko-srijemskoj županiji u vlasništvu HŽ-a a nisu mu važne za razvoj.

HŽ je spreman vukovarskoj Lučkoj upravi ustupiti dva od šest kolosijeka te u ratu stradalu zgradu Željezničkog kolodvora onomu tko je želi obnoviti.

(Hina) ždra dd

Pročitajte više