Oboljeli od trihineloze na liječenju u koprivničkoj bolnici

SVIH je devetero radnika križevačke tvornice ´Plastika Nova´, zaraženih trihinelom, na liječenju u koprivničkoj Općoj bolnici ´Dr. Tomislav Bardek´ i dobro se osjećaju.

Oni su se trihinelom zarazili u petak kada su jeli kobasicu pripremljenu u domaćinstvu jednog od radnika, iz mjesta Treme-Vražje Oko. Izvor zaraze utvrdio je Veterinarski zavod u Križevcima.

Šefica Zaraznog odjela dr. Ljiljana Majerus rekla je danas da svi oni moraju ostati u bolnici kako bi se spriječilo širenje trihinele u organizmu. Znaci oboljenja vidljivi su jedan do dva dana nakon konzumacije, a eventualne se komplikacije kod trihineloze javljaju u trećem tjednu bolesti, rekla je dr. Majerus.

Po podacima o kretanju zaraznih bolesti na području Koprivničko-križevačke županije u zadnje tri godine nije zabilježen ni jedan slučaj trihineloze. Tek 1988. i 1999. bilo je po jedno oboljenje, a 1997. tri i 1996. četiri, ali ni jednom svinja nije bila iz tog kraja. Uzročnici su prijašnjih godina bile kobasice ili suho meso iz Slavonije. Kobasica koja je izvor ove zaraze od mesa je krmače kupljene u Kninu prije četiri godine.

Pročitajte više