Očajnička potraga Vlade za topničkim dnevnicima: Časnici HV-a dobili kaznene prijave!

NEKOLIKO časnika Hrvatske vojske ovih dana su kazneno prijavljeni zbog topničkih dnevnika čiji nestanak ovih dana Vlada Jadranke Kosor ponovo istražuje! Potvrdio je to u razgovoru za Index SDP-ov saborski zastupnik, a nekadašnji načelnik stožera u vrijeme Oluje i zapovjednik Operativne grupe Sinj Ante Kotromanović.

"Točno je da su neki momci, od kojeg ja jednog i osobno poznajem, dobili pozive na sud u svojstvu okrivljenika, ali ja nisam među njima", rekao nam je Kotromanović.

Podsjećamo, Kosor je osnovala posebno povjerenstvo koje mora što prije otkriti što se dogodilo s topničkim dnevnicima kako bi ih se moglo predati Haagu ukoliko postoje ili predočiti dokaze da ih više nema, odnosno tko ih je uništio. Razlog tome je zadnja posjeta glavnog tužitelja Sergea Brammertza Zagrebu tijekom koje je inzistirao na topničkim dnevnicima, a bez njegove pozitivne ocjene skupina zemalja koju predvode Velika Britanija i Nizozemska neće odblokirati Hrvatske pregovore s Europskom unijom.

Vlada nesposnobna i nemoćna da pronađe topničke dnevnike

Kotromanović nam kaže kako je nekoliko časnika na sudsku su raspravu pozvano kao okrivljenici, ali bez ikakve dodatne dokumentacije ili objašnjenja za što ih se točno tereti. "Mi pretpostavljamo da se radi o topničkim dnevnicima", kaže Kotromanović koji se ne može načuditi ovom potezu Vlade.

"Nije mi jasno da Vlada zbog svoje nemoći i nesposobnosti da locira topničke dnevnike poziva na sud časnike Hrvatske vojske samo da bi se opravdali pred Haagom i pokazali im da nešto rade", kaže Kotromanović, te kao primjer navodi svog zamjenika Roko Mijića koji je, kako kaže, pozvan na sud zbog sasvim beznačajnih dokumenata!

Kotromanovićeva Operativna grupa u Oluji uopće nije imala topništvo!

Kotromanović nam je ispričao kako su i on i Mijić nedavno proveli više sati u razgovoru s policijom i vojskom objašnjavajući im kako nemaju nikakve dokumente koji se mogu povezati s topničkim dnevnicima. Između ostalog i zato što Operativna grupa Sinj za vrijeme akcije Oluja uopće nije imala dalekometno topništvo! No, Mijić je prilikom tog ispitivanja spomenuo kako u svom posjedu danas ima samo kartu pozicija, koja se mijenja iz dana u dan i koja je, kako kaže Kotromanović sasvim beznačajan dokument!

"Ovo je smiješno, kao da se igramo vođenja države! Radi se o ozbiljnim vojnicima i nedopustivo je da ih netko poziva na sud kao okrivljenike, a da uopće ne znaju zbog čega ih se tereti. Ja ne znam tko su ti ljudi koji rade u uredu za suradnju s Haagom, ali očito se nisu baš konzultirali s ljudima koji su bili u ratu", tvrdi Kotromanović i još jednom ponavlja kako se vjerojatno radi o očajničkom pokušaju Vlade da pokaže Haagu kako nešto rade.

Pročitajte više