Od nedjelje na slovenskoj granici gužve i kolone: Granična policija kreće u ozbiljan štrajk

Foto: Hina

NA GRANIČNIM prijelazima sa Slovenijom od nedjelje treba očekivati velike gužve i kolone vozila zbog odluke sindikata slovenskih policajaca da eskaliraju svoj "bijeli štrajk" započet prije mjesec i pol dana, upozorilo je više slovenskih medija.

Sindikati navode nisu željeli ni potvrditi niti zanijekati, naveli su samo da će od nedjelje na žalost posljedice štrajka koji su poveli zbog plaća i uvjeta rada osjetiti i građani jer će zbog "ignoriranja" njihovih zahtjeva od strane vlade u nedjelju popodne i cijeli ponedjeljak provoditi "mjere koje će osjetiti svi građani".

Kako navode mediji, riječ je o eskalaciji štrajka koji se do sada nije posebno osjećao, pa će slovenska pogranična policija u spomenute dane dosljedno izvoditi sve predviđene policijske zadaće, uključujući detaljan pregled dokumenata, putnika i vozila, što će izazvati zastoje u putničkom prometu, ali i stvoriti kolone teretnih vozila na graničnim prijelazima, te posljedičnu ekonomsku štetu.

Policijski sindikati nezadovoljni su dosadašnjim pregovorima s vladom oko povećanja njihovih plaća i isplate prekovremenih sati, te navode da su se s vladinom grupom za pregovore zadnji put sastali u zadnjem tjednu pred Novu godinu, bez ikakva rezultata.

Prema ocjenama vlade ispunjavanje zahtjeva policijskog sindikata državu bi stajalo dodatnih 90 milijuna eura godišnje, a pristajanje na njihove zahtjeve da im se povećaju plaće izazvalo bi slične zahtjeve i kod drugih u javnom sektoru.

Pročitajte više