Od sutra upis u registar Vijeća nacionalnih manjina

VIJEĆA nacionalnih manjina na razini županija, gradova i općina od sutra će se moći upisivati u registar vijeća pri Ministarstvu pravosuđa, nakon što je danas stupio na snagu Pravilnik o registraciji.

Upis u registar preduvjet je da vijeća nacionalnih manjina, čiji su članovi izabrani na izborima 18. svibnja, nakon konstituirajućih sjednica počnu djelovati kao neprofitne pravne osobe s vlastitim računom.

Uz zahtjev za upis trebat će priložiti dokaz o izboru članova vijeća i zapisnik s konstituirajuće sjednice vijeća s odlukom o izboru predsjednika.

Vijeća se osnivaju radi unapređenja, očuvanja i zaštite položaja nacionalne manjine, sredstva za njihov rad osiguravaju jedinice lokalne i regionalne samouprave, a sredstva za ostvarivanje pojedenih programa vijeća mogu se osigurati u Državnom proračunu.

Članovi vijeća svoje bi dužnosti u pravilu trebali obavljati dragovoljno.

Razmjerno udjelu pripadnika pojedine nacionalne manjine u stanovništvu jedinice lokalne samouprave 15 nacionalnih manjina izbralo je 209 vijeća. Na razini županije vijeća imaju 25 članova, 15 na razini grada i 10 na razini općine.

S obzirom da je na izborima u svibnju izabrano manje od pola od ukupno 469 vijeća nacionalnih manjina, dopunski izbori za vijeća bi se prema odluci Vlade trebali održati kada i predstojeći parlamentarni izbori.

Pročitajte više