Odbor EP-a pozvao RH i Sloveniju na rješavanje pitanja u duhu "dobrosusjedstva"

VANJSKOPOLITIČKI odbor Europskog parlamenta (EP) u četvrtak je u Bruxellesu pozvao Hrvatsku i Sloveniju da međusobna pitanja riješe "u duhu dobrosusjedstva i međusobnog poštovanja".

Taj je poziv Odbora EP-a uključen u prijedlog izvješća o proširenju Europske unije koje se odnosi na zemlje uključene u taj proces, dakle i na Hrvatsku, a o izvješću će se na jednom od idućih plenarnih zasjedanja izjasniti i Europski parlament, prenosi slovenska agencija STA.

U dokumentu je konstatiran napredak Hrvatske u regionalnoj suradnji, odnosima sa susjednim državama i u okviru regionalnih inicijativa, ali je Hrvatska pozvana na dodatne napore za rješenje preostalih bilateralnih pitanja, "osobito onih vezanih za granicu i vlasništvo".

Slovenska agencija ističe da je izvješće o proširenju na Odboru usvojeno tek u trećem pokušaju, a glavni problem bio je u spominjanju alternative punopravnom članstvu u Europskoj uniji za kandidatkinje, pri čemu se opet po svojoj prilici radilo o pitanju kandidature Turske koja je s EU-om već započela pregovore.

Pročitajte više