Odbor za financije podržao prijedlog novoga zakona o proračunu

SABORSKI Odbor za financije danas je jednoglasno podržao Vladin prijedlog novoga zakona o proračunu, kojim bi se, kažu u Vladi, učinkovitije uredili odnosi između države i javnog sektora, kao i novonastali uvjeti u proračunskom sustavu.

Prijedlog, o kojemu će Sabor raspravljati u prvom čitanju, naišao je na podršku svih članova Odbora, koji su iznijeli tek manje primjedbe.

Tibor Santo (LS) predložio je da Vlada do drugoga čitanja jasnije uredi pojedine odredbe kako bi olakšala njihovo provođenje u praksi, prije svega da objasni što je to neizravno vlasništvo.

Predstavnik Ekonomskog instituta Željko Lovrinčević upozorio je da u prijedlogu nije dovoljno razjašnjeno što je javni dug i javni sektor, te obuhvaća li javni dug, odnosno njegov omjer u bruto društvenom proizvodu (BDP), i izvanproračunske korisnike.

Jadranka Katarinčić Škrlj (HSLS) zauzela se za maksimalno pojednostavljenje procedure oko odobravanja duga, te državnih zajmova i jamstava, odnosno da se točno propišu i unaprijed odrede pravila i kriteriji za njihovo dobivanje.

´Treba nam što manje nejasnih situacija da se za najmanju sitnicu više ne trči ministru financija´, kazala je.

Predsjednik Odbora Tonči Žuvela istaknuo je da predloženi zakon na suvremeniji način pristupa rješenju problema u području proračuna i njegova izvršavanja.

Odbor je većinom glasova Saboru predložio donošenje Zakona o državnim potporama, nakon što je o njemu, kao konačnom prijedlogu Vlade, danas raspravljao.

Po riječima pomoćnika ministra financija Ivana Novačića, zakonom se stvara novi sustav koji će jasnije nadzirati i definirati područje državnih potpora, posebno onih značajnijih.

Te značajnije potpore su one u gospodarstvu, za koje je Vlada izdvojila oko šest milijuna kuna, te one u sustavu socijalnoj pomoći u visini od 18 milijuna kuna.

Pročitajte više