odbor za gospodarstvo: oporba protiv izmjena zakona o privatizacijskim fondovima

Oporbeni članovi saborskog Odbora za gospodarstvo, razvoj i obnovu žestoko su danas kritizirali predložene izmjene Zakona o investicijskim fondovima, tražeći od Vlade da odustane od njih. L

To nije prijedlog struke, to je prijedlog za sukob, 'zahvaljujući' kojemu će novce izgubiti uglavnom ratni stradalnici, ali i mirovinski fondovi, neke su od ocjena oporbenih zastupnika.

Po predloženim izmjenama investicijski bi se fondovi morali u roku od jedne godine riješiti udjela iznad deset posto koje imaju u dioničkim društvima. Na taj bi se način, u roku od jedne godine na tržištu, gdje nema velike potražnje, našla imovina vrijedna 4,2 milijarde kuna.

Đuro Njavro (NZ) traži da Vlada, ako već ne želi odustati od izmjena, produži rok s jedne na tri, odnosno pet godina.

Marko Baričević (HSLS) upitao je, što je s pričama da se zakon mijenja zbog nečijih privatnih razloga.

I zastupnik HSS-a Marijan Maršić trži 'time out', odnosno odgodu rasprave o predloženim izmjenama dok Vlada ne dostavi temeljitu analizu štete i koristi koju će izmjene donijeti.

Unatoč spomenutim zahtjevima Odbor pred Sabor ide s 'neriješenim' stavom - za predložene izmjene glasovala su četiri člana, a isto toliko ih je bilo protiv.

Gospodarskim se zakonima danas bavio i Odbor za zakonodavstvo koji je dao 'zeleno svjetlo' predloženom zakonu o željeznici koji otvara prostor privatizaciji u tom sektoru.

Unatoč negativnom mišljenju Vlade, načelnu podršku članova Odbora dobio je i HSS-ov prijedlog da se privremeno zabrani uvoz, prodaja i proizvodnja genetski modificiranih organizama.

(Hina) um sšh

Pročitajte više