Odbor za Ustav: V. Šeks je dobro vodio raspravu o haaškim optužnicama

SABORSKI Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav ocijenio je danas da predsjednik Sabora nije povrijedio Poslovnik kada u raspravi o haaškim optužnicama nije opomenuo Krunoslava Markovinovića (HDZ) zbog riječi kada ćete nam oprostiti što smo stvaranjem naše države morali srušiti vašu.

Te riječi Markovinović je izrekao u petak nakon istupa Željke Antunović (SDP), a stav Odbora zatražio je SDP-ovac Josip Leko, koji drži da je Vladimir Šeks morao opomenuti HDZ-ova zastupnika.

I dok su se SDP-ovi članovi Odbora priklonili Lekinu stavu, HDZ-ovci su imali drugačije mišljenje.

Florijan Boras drži da je uvodno izlaganje SDP-ove predstavnice koja je spominjala političko licemjerje, politiku ulice koja je rušila legalnu vlast itd., izazvalo neprimjerenu Markovinovićevu reakciju te da se mogla izreći opomena i jednom i drugom.

Osim toga, dometnuo je Boras, legitiman ustroj vlasti rušio je bivši Sabor, jer je dva puta mijenjao Ustav.

Boras je odobrio Šeksov način vođenja sjednice, a u tome mu se priključio i vanjski član Odbora Zdravko Tomac koji drži da je Šeks imao ujednačen kriterij vođenja, a to je, kaže, najvažnije.

Priznaje da bi, doduše, bilo bolje da je opomenuo i Antunovićevu i Markovinovića, ali i dodaje da je vođenje sjednice slično suđenju u nogometu i da je najvažnije da je sudac pravedan.

Odbor je odbio Librin zakonski prijedlog da se mladima već sa 16 godina omogući glasovanje na lokalnim izborima, uz obrazloženje da taj prijedlog nema ustavno-pravnu podlogu, jer Ustav opće i jednako biračko pravo jamči s navršenih 18 godina.

Mato Arlović (SDP) upozorio je kako taj prijedlog otvara čitav niz ozbiljnih promjena u pravnom sustavu u odnosu na starije maloljetnike, poglavito u kaznenoj sferi.

Osim toga, ne može se nekome dati pravo da bira, a ne dozvoliti mu da bude biran, to ima samo na Kubi, poručio je Arlović.

Pročitajte više