Odgođen festival ojkača koji su tzv. branitelji htjeli zabraniti

SRPSKO kulturno-umjetničko društvo Prosvjeta Zagreb, Pododbor Petrinja, poslalo je priopćenje u kojem ističu kako je planirani 3. Festival ojkača, koji je trebao biti održan ove subote, 25. kolovoza, u petrinjskom Hrvatskom domu, odgođen do studenoga ove godine. 

>> Nakon Bajage takozvani branitelji žele zabraniti festival ojkanja

Kako ističu u svom priopćenju, na 3. Festivalu ojkača trebalo je nastupiti 13 grupa, a odmah nakon prvih tiskovnih konferencija braniteljskih udruga i zahtjeva za odgodu festivala, svoj dolazak na Festival ojkača otkazale su dvije grupe iz Srbije, a potom i 10 grupa iz Bosne i Hercegovine te Hrvatske.

"Uplašeni ljudi"

"Zbog toga smo primorani odgoditi održavanje 3. Festivala ojkača u Petrinji u subotu 25. kolovoza 2018. godine za drugi, novi termin i to početkom studenoga ove godine“, stoji u njihovom priopćenju.

Zajedno s članovima Organizacijskog odbora tijekom prošlog vikenda obišli su sva sela, postavljali su plakate i dijelili pozivnice predstavnicima srpske zajednice, javlja Portal 53.

"Velika većina ljudi je uplašena i ne usudi se doći u Petrinju na 3. Festival ojkača, a ni oni koji žive u samom gradu, da ne bi imali neugodnosti. Oni imaju informaciju da je 3. Festival ojkača u Petrinji zabranjen, od Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata i političkih stranaka desno orijentiranih HSP-a i ostalih njima sličnih iz Petrinje. Nastojali smo ih razuvjeriti, ali strah i nesigurnost je prisutna i dalje", dodaju u priopćenju.

U priopćenju navode kako su dva sata prije održavanja 1. Festivala, iz Koordinacija udruga proisteklih iz domovinskog rata Petrinje protestirali kod tadašnje zamjenice gradonačelnika, Svjetlane Lazić, da otkaže šetnju kroz park te da se ne pojavljuje u povorci. 

Provokacije i zastrašivanja

Za vrijeme priprema i održavanja prva dva festivala, organizatori i izvođači programa doživljavali su niz prijetnji, kao i pritisaka na izvođače i javnost. Kažu da su doživjeli provokacije, vrijeđanja, pokušaj omalovažavanja, ružnih psovki upućenih izvođačima, zastrašivanja, ometanja izvođenja programa, čak i uništavanja imovine izvođača, odnosno kamenovanje i razbijanje automobila sudionika 2. Festivala iz BiH. 
Policiju taj sudionik o događaju nije obavijestio zbog straha, a troškove nastale štete sam je snosio, javlja Portal 53.

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje usprotivila se održavanju 3. Festivala ojkača u njihovom gradu, koji organiziraju srpska kulturna društva. Taj je glazbeni izričaj, kao najstarija vrsta pjevanja u Hrvatskoj, prije osam godina uvršten na UNESCO-ov Popis ugrožene nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita. "Branitelji" smatraju da se festival može održati u nekom drugom mjestu, ali ne u Petrinji jer kažu da ojkanje nije dio tradicije tog grada.

Prijava UNESCO-u

S druge strane, Srpsko kulturno društvo (SKD) "Prosvjeta" i Srpsko narodno vijeće (SNV) priopćili su da su Odbor za zaštitu kulturnog naslijeđa UNESCO-a izvijestili o pokušajima da se zabrani festivala ojkača i o prijetnjama sudionicima festivala tog tradicijskog načina pjevanja, uvrštenog na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara.

>> Pupovac javio UNESCO-u da su tzv. branitelji pokušali zabraniti festival ojkača

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje pojasnio je zašto im smeta ojkanje.

"Ova vrsta specifičnog pjevanja proglašena je 2005. svjetskom nematerijalnom kulturnom baštinom za područje Dalmacije, Like i dijela Korduna, ali nikada nije bila tradicija Grada Petrinje i ne treba se festival održati u našem gradu. Kao prikladno mjesto predlažemo obnovljene društvene domove u Jabukovcu ili Blinji, a ne ovaj Hrvatski dom", kazao je predsjednik Koordinacije Darko Dumbović.

Veterani: Festivala ojkanja neće biti dok je nas živih

Đurđa Bobinac, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja, ponovila je da njen grad nije mjesto ojkanja, a podastrla je podatke o stradanjima Petrinje u Domovinskom ratu, kako je rekla, "ukupno 598 žrtava, među kojima 291 branitelj (iz grada 154, a 137 iz drugih dijelova RH), 292 civilne žrtve i dva strana državljanina. Još uvijek nije pronađeno 89 nestalih osoba (12 branitelja - od kojih 12 Petrinjaca i osam izvan grada) te 77 civila".

Potom se medijima obratila Vera Jurčević. Predsjednica Kluba žena u Udruzi veterana i dragovoljaca Domovinskog rata smatra kako predsjednica pododbora SKD-a Prosvjeta Mara Vilus izaziva i provocira poginule hrvatske žrtve i ratne stradalnike, te je zaključila da "u Petrinji ojkanje nije tradicija i festivala neće biti dok su oni živi".

"Ojkaju oni koji su pucali po nama"

Dopredsjednik Udruge ratnih veterana - veterana Domovinskog rata Grada Petrinje Damir Božićević obznanio je kako će se u organizaciji njihove udruge 25. kolovoza u središtu Petrinje otkriti "spomen-ploča za sjećanje na dolazak prvog predsjednika Hrvatske dr. Franje Tuđmana istoga nadnevka 1991. godine".

"Obilježavajući prijepodne taj svijetli dan iz povijesti Petrinje, ne dozvoljavamo istu večer nastavak velikosrpske pobune i veličanje tzv. Srpske krajine, od koje oni nisu nikako odustali“, kazao je Božičević.

Za riječ se javio i izvjesni Ivo Vranić, koji je prozvao "domaće izdajnike" i zatražio "zabranu četnikovanja", a vladi i Miloradu Pupovcu je poručio da je "dosta toga jer ojkaju oni koji su pucali po njima".

Pročitajte više