Odluka koja je izazvala ovacije: Trump neće biti dobrodošao u britanski parlament

Foto:123rf

DONALD TRUMP neće biti dobrodošao u britanski parlament za vrijeme svoje posjete Velikoj Britaniji, rekao je danas predsjednik Zastupničkog doma britanskog parlamenta, John Bercow, u govoru koji je izazvao ovacije u parlamentu.

Bercow, koji u parlamentu ima nepolitičku ulogu, rekao je kako ne može zaustaviti državničku posjetu Donalda Trumpa Velikoj Britaniji, ali kako može iskoristiti svoju ulogu u parlamentu kako bi spriječio Trumpa da se obrati parlamentu.

Siguran u svoju odluku

Rekao je kako je bio siguran u svoju odluku kada je Trump potpisao ukaz kojim zabranjuje ulazak u SAD za muslimane iz sedam zemalja. Rekao je i kako bi ured premijerke trebao razmisliti o pozivu u posjet za Donalda Trumpa.

Član parlamenta, Stephen Doughty, je rano jutros organizirao prijedlog, koji su potpisala 163 člana parlamenta, u kojemu se poziva predsjednika Zastupničkog doma parlamenta, da povuče dozvolu od vlade za obraćanje parlamentu u Westminster Hallu.

Doughty je članovima parlamenta rekao:

"Cijenimo svoju vezu sa SAD-om. Ako dođe do državničkog posjeta, to će biti daleko izvan platnog razreda predsjednika Zastupničkog doma parlamenta. Što se tiče ovog mjesta (Westminster Hall) čvrsto vjerujem kako su naše protivljenje rasizmu i seksizmu te naša potpora jednakosti pred zakonom i nezavisno sudstvo važna pitanja u Zastupničkom domu parlamenta."

Pravo koje se treba zaslužiti


Bercow je rekao kako pravo na obraćanje parlamentu za strane državnike nije pravo koje se dobije automatski, nego pravo koje državnici trebaju zaslužiti. Dodao je kako postoji presedan po kojem se može održati državnički posjet bez obraćanja parlamentu:

"U pogledu na Westminster Hall, tri su ključne osobe...predsjednik Doma lordova, predsjednik Zastupničkog doma i great lord chamberlain. Kada radimo u konsenzusu dvorana bi se koristila za svrhu poput obraćanja državnika ili dogovora među nama. Čak i prije nametanja zabrane za migrante, ja bih se snažno protivio obraćanju predsjednika Trumpa i Westminster Hallu. Nakon zabrane, još jače se protivim obraćanju predsjednika Trumpa u Westminster Hallu."

Dodao je i kako je običaj da jedan od dva predsjednika domova poziva državnika koji je u posjeti da se obrati parlamentu i rekao:

"Ja ne želim izdati poziv za predsjednika Trumpa."

Izvori tvrde kako se Trump želi sastati s kraljevskom obitelji

Izvori iz vlade su za Guardian prokomentirali kako je ovakva intervencija politička i neprimjerena. Dodali su i kako bi se Bercow najprije trebao informirati o planovima predsjednika Trumpa prije takvih izjava.


Savjetnik iz Downing Streeta je naglasio kako se nastavlja s planom za posjet Donalda Trumpa.

Izvori iz vlade su rekli i kako Trump ne planira obratiti se parlamentu jer bi to predstavljalo krajnji znak establišmenta kojemu se on protivi:

"Indikacije su takve da želi posjet sa ključnim članovima kraljevske obitelji."

Brojni članovi parlamenta su podržali predsjednika Zastupničkom doma.

Pročitajte više