Odluka o istrazi protiv Pašalića, Belje i Aralice nakon blagdana

ZAGREBAČKI Županijski sud zaprimio je zahtjev za istragom protiv trojice bivših čelnika HDZove Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Ivića Pašalića, Ante Belje i Ivana Aralice koje se sumnjiči da su nezakonito raspolagali novcem iseljenika, doznaje se danas na sudu.

"Sud je zaprimio istražni zahtjev, no zbog složenosti predmeta i predstojećih blagdana ne očekujem da će odluka biti donesena ovih dana", kazao je Hini predsjednik Županijskog suda Božidar Rumenjak.

Državno odvjetništvo trojicu bivših čelnika Zaklade sumnjiči da su počinili kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja, odnosno zlouporabili ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Policija je protiv bivšeg ravnatelja Zaklade Pašalića, te članova Uprave Belje i Aralice kaznenu prijavu podnijela u rujnu ove godine, no daljnje procesuiranje spriječio je zastupnički imunitet Pašalića i Belje.

Državno odvjetništvo od prijašnjeg saziva Sabora tražilo je skidanje imuniteta no to se nije našlo na dnevnom redu, pa je Pašaliću i Belji imunitet vrijedio do konstituiranja novog saziva Sabora. Budući da obojica nisu uspjeli ponovno postati zastupnici, tužiteljstvo je podnijelo istražni zahtjev u kojemu od suda traži provjeru okolnosti u kojima je 1998. oko 1,5 milijuna eura prebačeno s bankovnog računa u Austriji na račun Zaklade u zagrebačkoj Privrednoj banci. Riječ je o novcu koji su iseljenici uplaćivali za obranu Hrvatske.

Od suda tužiteljstvo traži i da utvrdi okolnosti pod kojima je taj novac oročen i pod kojim su trojica osumnjičenika donijeli odluku o raspolaganju s oko 300 tisuća kuna kamata. Taj je novac, kako je u nekoliko navrata izjavio i sam Pašalić, Zaklada koristila za svoj redovan rad.

Tužiteljstvo, pak, tvrdi da je iseljenički novac i bankovni račun u Austriji pripadao Republici Hrvatskoj, te da su tadašnji čelni ljudi Zaklade zlouporabili ovlasti u gospodarskom poslovanju.

U istražnom zahtjevu sudu se predlaže saslušanje više svjedoka, među kojima i nekih bivših državnih dužnosnika.

Nakon podnošenja policijske kaznene prijave sva trojica osumnjičenih odbacili su optužbe.

Republika Hrvatska i Zaklada ove su godine početkom studenoga postigle dogovor da se oko 1,5 milijuna eura uplati u državni proračun.

Pročitajte više