Odnosi između Hrvatske i Irske su "iznimno dobri"

IRSKA i Hrvatske dvije su male zemlje koje dijele slične povijesne i kulturne veze i njihovi su odnosi "iznimno dobri", rečeno je u ponedjeljak Zagrebu nakon susreta predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Zastupničkog doma irskog parlamenta.

Predsjednik Zastupničkog doma irskog parlamenta Rory OHanlon boravi u službenom posjetu Hrvatskoj od 12. do 16 rujna na poziv predsjednika Sabora Zlatka Tomčića.

OHanlon i Tomčić razgovarali u ponedjeljak o pitanjima od obostranog interesa za dvije zemlje - Europska unija, daljnje proširenje te integracije kao i mogućnost da Hrvatska u prvoj polovici iduće godine dobije status kandidata za prijem u članstvo EU-a. U središtu njihovih razgovora bili su i gospodarski i politički odnosi između Hrvatske i Irske.

"Odnosi Hrvatske i Irske su iznimno dobri", ocijenio je OHanlon u izjavi za novinare nakon susreta i dodao da Irska podupire ulazak RH u Europsku uniju. On je podsjetio da je Irska bila jedna od prvih zemalja koja je ratificirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između RH i EU.

Izjavivši da je ovaj susret bio prigoda za detaljnu analizu međusobnih političkih i gospodarskih odnosa, Tomčić je istaknuo da su odnosi s Irskom uistinu dobri, na visokoj razini i bez otvorenih pitanja.

"Irska je zemlja prijatelj Republike Hrvatske", rekao je Tomčić i izrazio želju da upravo u vrijeme irskog predsjedanja EU-om Hrvatska stekne status kandidata za prijem u članstvo EU-a.

Dvojica predsjednika složila su se tijekom razgovora da postoji puno mogućnosti za daljnje unapređenju odnosa između dviju zemalja.

Nakon susreta s predsjednikom Sabora, irsko izaslanstvo prevođeno OHanlonom primit će tijekom dana predsjednik RH Stjepan Mesić, premijer Ivica Račan i ministar vanjskih polova Tonino Picula.

Pročitajte više