Održan Dan hrvatske animacije

U sklopu "Dana hrvatske animacije" večeras su najboljim hrvatskim autorima animiranih filmova dodijeljene nagrade u zagrebačkom kinu Tuškanac.

Grand prix nagradu dobili su studenti Akademije likovnih umjetnosti, pod vodstvom mentora Krešimira Zimonića, za špicu "Animafesta 2004.", a dvije ravnopravne nagrade dobili su filmovi "Sretan cvrčak" Marijana Lončara i "Spoj" Darka Bakliže.

Ocjenjivački sud za nagrade sačinjavali su Ivan Ladislav Galeta, filmski autor i predstojnik Odsjeka za animirani film i nove medije zagrebačke Akademije likovne umjetnosti (ALU), Ivana Guljašević, autorica animiranih filmova i Saša Budimir, animator.

U sklopu "Dana hrvatske animacije" prikazane su tri serije - projekcija radova djece i mladeži djela nastalih 2003. i 2004. godine, zatim projekcija radova studenata Odsjeka za animirani film i nove medije ALU u Zagrebu te projekcija profesionalnih animiranih filmova proizvedenih u Hrvatskoj u 2003. i 2004. godini.

"Dan hrvatske animacije" obilježen je u povodu Međunarodnog dana animacije koji je na prijedlog Međunarodne asocijacije animiranog filma (ASIFA) proglašen 28. listopada, dan kada je 1892. Emile Reynaud u Parizu predstavio svoj Theatre Optique. To se smatra početkom animiranog filma u svijetu.

Ove godine veliki broj zemalja na svim kontinentima obilježava Međunarodni dan animacije brojnim priredbama posvećenim animiranom filmu, a hrvatski ogranak ASIFA-e je "Dan hrvatske animacije" posvetio isključivo recentnom hrvatskom animiranom filmu.

Uz hrvatski ogranak ASIFA-e "Dan hrvatske animacije" organizirali su i Svjetski festival animiranog filma u Zagrebu i Hrvatski filmski savez.

Manifestaciju su financirali Gradski ured za kulturu i Ministarstvo kulture.

(Hina) xatod ymć

Pročitajte više