Održana zajednička slovensko-hrvatska vježba zaštite i spašavanja "Opasne tvari - Ormož 2004."

Zajednička slovenskohrvatska vježba zaštite i spašavanja "Opasne tvari Ormož 2004." održana je danas u Ormožu u Sloveniji, a slovenski i hrvatski predstavnici ocijenili su da je ona uspješno izvedena. L

Vježbom civilne zaštite i vatrogasaca željelo se provjeriti međudržavno obavješćivanje tijekom nesreća u pograničnom pojasu, testirati graničnu proceduru, organiziranost i pripravnost snaga i opreme za zaštitu i pomoć u slučaju veće nesreće na pograničnom području između Slovenije i Hrvatske.

Današnja vježba u Ormožu održana je pod pretpostavkom da se na raskrižju u središtu Ormoža dogodila prometna nesreća cisterne s prikolicom, koja je prevozila plinsko ulje, i autocisterne s klorovodikovom kiselinom. Pri simulaciji nesreće prevrnuta je prikolica na osobni automobil, buknuo je požar i istjecala je opasna tvar. U praktičnom dijelu vježbe prikazane su aktivnosti postrojba za zaštitu i pomoć te ostalih stručnih službi u saniranju posljedica nesreće.

Predstavnici slovenskoga Ministarstva obrane, Uprave za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije te predstavnici Varaždinske i Međimurske županije ocijenili su da je vježba uspješno izvedena, te su najavili daljnju suradnju i vježbe.

Hrvatsko izaslanstvo vodili su pomoćnik ministra unutarnjih poslova Žarko Katić i međimurski župan Branko Levačić. Zapovjednik Civilne zaštite Međimurske županije Ferid Kašmo i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe iz Čakovca Drago Juričan vježbu su ocijenili uspješnom, te istaknuli da su hrvatske postrojbe u pograničnom području spremne za intervencije i u najvećim katastrofama.

Osim slovenskih postrojba, na vježbi u Ormožu sudjelovale su javne vatrogasne postrojbe iz Varaždina i Čakovca te dobrovoljna vatrogasna društva iz tih pograničnih hrvatskih gradova, a nazočni su bili i predstavnici Državnog centra za obavješćivanje Republike Hrvatske.

(Hina) xvhač ymć

Pročitajte više