Odvjetnik dekana Geodezije: Kako da ja pročitam premali font slova u 11 navečer?

Foto: Robert Anic/PIXSELL, Akademija tehničkih znanosti Hrvatske

Jutros je, u sklopu istrage europskog tužiteljstva na Geodetskom fakultetu, uhićen dugogodišnji bliski suradnik i pomoćnik ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, Davor Trupković, a istovremeno su ponovo uhićeni i bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo te bivši profesor na istom fakultetu Boško Pribičević. Protiv sve trojice EPPO je donio rješenje o proširenju i provođenju istrage.

Đapu i Pribičevića EPPO sumnjiči da su Trupkoviću dali mito u iznosu od najmanje 39.000 eura i Apple Watch kako bi namjestio fakultetu milijunske poslove, koje bi zatim odrađivala firma čiji je Đapo fiktivni vlasnik. Cijeli je slučaj za Index komentirao Đapin odvjetnik Zoran Vujasin, koji je rekao i da je Đapi jutros treći put pretražen stan te su mu ponovo oduzeli sve elektroničke uređaje koji su već bili pretraženi.

"Ovo je rat s osumnjičenicima putem priopćenja"

"Nakon 40 i nešto godina radnog staža mislim da sam nešto naučio, no meni više ništa ovdje nije jasno. Ovo je jedan od najčudnijih postupaka koje sam u životu vidio, gdje je sve počelo medijskim napisima u borbi za mjesto dekana na koje se nastavilo tužiteljstvo, gdje sve ono što je početno inkriminirano se ipak, po meni - a nadam se i po njima - utvrđuje da nije kriminal. I ja sada ne znam pokušavaju li oni ovim postupanjima opravdati uloženo vrijeme i novce ili misle da su zaista otkrili neki kriminal kojeg nema", kaže Vujasin.

Požalio se i na činjenicu da je tužiteljima predložio da se saslušaju djelatnici Državne riznice i Porezne uprave koji bi rekli je li novac kojim je ministarstvo platilo mjerenja fakultetu europski ili hrvatski. "To je početak zbunjujućih okolnosti. Oni su otklonili moj prijedlog i naručili vještačenje. Vještaku više vjeruju, koji će od tog istog državnog rizničara utvrditi čiji su novci, umjesto da pitaju izravno njih. Od koga rade budalu?" pita Vujasin.

"Sada je na meti taj Trupković, sve o njemu piše u priopćenju EPPO-a. Ja sam ovdje zatečen činjeničnom detaljnošću tog priopćenja. Ovo je rat s osumnjičenicima putem priopćenja koja su očito usmjerena stvaranju javnog mnijenja, ali i utjecaja na suce. Čak je i ministrica potpala pod harangu i rekla kako je spriječila nekoliko milijuna eura isplate štete, ma nije točno", smatra Đapin odvjetnik.

"To je bahatluk EPPO-a"

Vujasin kaže da Đapo razmišlja i o tužbi za klevetu protiv tužitelja EPPO-a. "Proglasio ga je nestručnim, da ne zna posao jer se upustio u nešto za što nema dovoljno ljudi i opreme i da je znao da će to raditi firma kojoj je on prikriveni vlasnik. On nije prikriveni vlasnik nikakve firme. Čak je i nekoliko svjedoka reklo da od toga nema ništa", kaže.

Na kraju se požalio i na odnos EPPO-a prema njemu i njegovoj stranci. "Meni je kao stanovniku EU apsolutno svejedno tko će voditi postupak, ali molim da to bude zakon. Ali u ovom je EU tužitelj paradržavno tijelo. Ja sam s jedne strane konsterniran, a s druge mislim da se svi stanovnici EU moraju zabrinuti što im se može dogoditi. Ovo je prestrašno", kaže.

"Evo jedan detalj, propisana veličina i font slova u komunikaciji hrvatskog pravosuđa je Ariel 12. Oni pišu u Calibriju 11. Kako da ja to pročitam u 11 navečer kad se konzultiram sa svojom strankom? Kada sam ih tražio da poštuju font, rekli su da ne trebaju, da su oni EU. To je detalj odnosa prema strankama u postupku. Tu počinje bahatluk", kaže. 

"Bili su potres i korona, kakav postupak javne nabave?"

"Najnoviji krimen je da Trupković nije provodio postupak javne nabave, znate da je bio potres i korona… Tijekom posla 3D snimanja se apliciralo za inozemna sredstva. Kao da je stvar izrezana iz vremena i prostora i proučavana mikroskopom. Kakav postupak javne nabave? Radilo se o hitnosti. Jesmo li trebali ’91. imati postupak javne nabave?

Ne mogu prosuditi misle li oni stvarno da je to veliki kriminal, ali je vrhunac da mu inkriminiraju mito i žele ga držati zatvorenog iz koluzionih razloga. Sve to skupa je silovanje. Treći put se danas ujutro obavlja pretraga u stanu Đape, kojem su oduzeta 3 laptopa, 2 mobitela, sva moguća i nemoguća oprema. Što još tražiš? Nove uređaje? Kaj buš sad našo?“ pita se Vujasin.

Pročitajte više