OESS: Bitno manji napredak Hrvatske u drugom dijelu godine

RAZVOJ na područjima koje pokriva mandat Misije OESS-a (ljudska prava, povratak izbjeglica i imovine, razvoj demokracije, manjinska prava), bio je u drugoj polovini tekuće godine bitno manji nego u prethodnim razdboljima, rekao je u utorak šef Misije OESS-a u RH Peter Semneby predstavljajući posljednje izvješće o Hrvatskoj.

"Pretpostavljam da se ta činjenica može pripisati prvo ljetnoj stanci, a potom i predizbornom razdoblju", rekao je Semneby.

Govoreći o posljednjem "Status Reportu" o Hrvatskoj, kojega će predstaviti u četvrtak u sjedištu OESS-a u Beču, Semneby je istaknuo da se zakonski okvir za povaratak izbjeglica popravio, ali i naglasio da nedostaje odlučnih napora u samoj provedbi.

"Povratak zauzete privatne imovine je spor. Zakon i dalje daje prednost korisnicima u odnosu na vlasnike", rekao je Semneby. "Nadalje, provedba odluke Vlade iz lipnja o osiguranju stambenog prostora za nositelje stanarskih prava još nije ni započela", nastavio je šef misije OESS-a u Hrvatskoj.

Semneby je također iskazao kritičnost prema provedbi manjinskih prava. "Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina jamči manjinsku zastupljenost na svim razinama vlasti, kao i u sudstvu te državnoj i lokalnoj upravi. Ta je zastupljenost, posebice Srba, nedostatna", rekao je Semneby. Pozitivnima je ocijenio napore Vlade u pružanju pomoći u obnovi i razvoju civilnog društva u Hrvatskoj te dodao da nedavno usvojeni zakoni o slobodi medija usklađuju hrvatske zakone s europskima.

"Stav i provedbena politika nove Vlade nakon izbora, u odnosu na rješavanje ranije spomenutih pitanja, igrat će značajnu ulogu u nastojanjima Hrvatske da postane članicom EU", zaključio je Semneby. Odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li HDZ-ova vlada značiti više ili manje posla za OESS, Semneby je rekao da su "prve izjave mandatara za sastav vlade ohrabrujuće" i da je u tom pogledu "umjereni optimist".

Na kraju tiskovne konferencije Semneby je naglasio da će misija OESS-a u sljedećoj godini ući u novu fazu djelovanja. "Na početku rada u Hrvatskoj, nakon oružanog sukoba, imali smo fazu monitoringa. Nakon izbora 3. siječnja 2000. okrenuli smo se više savjetodavnoj fazi. Danas, kada postoje ili zakoni ili programi za većinu pitanja kojima se misija bavi, vrijeme je da se okrenemo podupiranju provedbe istih", rekao je Semneby.

"Vidim ulogu OESS-a u Hrvatskoj još neko vrijeme, ali ne bih špekulirao o vremenskim okvirima trajanja Misije", zaključio je Semneby.

Pročitajte više