oess čestitao dip-u na uspješno provedenim parlamentarnim izborima

Predstavnici OESSove misije za promatranje parlamentarnih izbora čestitali su članovima Državnoga izbornog povjerenstva (DIP) na uspješno provedenim parlamentarnim izborima održanim 23. studenoga na kojima su hrvatski birači izabrali 152 zastupnika u Hrvatski sabor.

U večerašnjem priopćenju DIP-a navodi se da se Državno izborno povjerenstvo u proširenom sastavu danas susrelo s predstavnicima OESS-ove misije za promatranje parlamentarnih izbora.

Istaknuto je da su se sugovornici suglasili kako postojeći zakonski okviri ne daju mogućnost za učinkovito djelovanje DIP-a kad je riječ o financiranju izborne promidžbe i sprječavanju kršenja zakonskih odredba o zabrani izborne promidžbe na dan izbora i 24 sata prije dana održavanja izbora.

Kako stoji u priopćenju, predstavnici OESS-a i članovi DIP-a zauzeli su se za zakonsku uspostavu Državnoga izbornog povjerenstva kao stalnoga profesionalnog tijela.

S tim u vezi, DIP će podnijeti inicijativu za izmjenu postojećih zakonskih odredba novomu sazivu Hrvatskoga sabora koju će, navodi se, poduprijeti i misija OESS-a.

(Hina) pp/ip mć

Pročitajte više