OESS: Srbi u Hrvatskoj u nepovoljnijem položaju u suđenjima za ratne zločine

OPTUŽENICI srpske nacionalnosti na svim razinama sudskog postupka u nepovoljnijem su položaju u odnosu na Hrvate, priopćila je u ponedjeljak misija OESS-a u Hrvatskoj.

Takav se zaključak iznosi u izvješću misije temeljenom na praćenju nekih 75 sudskih postupaka za ratne zločine tijekom 2002. godine, koje će biti objavljeno u ponedjeljak na web stranicama misije, kaže se u priopćenju.

Mora postojati jedan standard kaznene odgovornosti pred hrvatskim sudovima koji bi se primjenjivao na sve optužene za ratne zločine, neovisno o nacionalnoj ili vjerskoj pripadnosti, rekao je voditelj misije OESS-a Peter Semneby, a u izvješću se ističe potreba daljnje reforme kako bi se ostvario ovaj cilj, koju su vlasti obećale provoditi.

Analiza i zaključci izvješća zasnivaju se na izravnom promatranju suđenja u 2002. na 12 županijskih i na Vrhovnom sudu, a ukupno je riječ o 80-90 posto svih postupaka za ratne zločine o kojima je glavni državni odvjetnik izvijestio u svome godišnjem izvješću za 2002. godinu.

U izvješću se, među ostalim, zaključuje kako je veća vjerojatnost da će pred sudom biti osuđeni Srbi nego Hrvati, jer je krivima u 2002. bilo proglašeno 83 posto svih Srba kojima je suđeno za ratne zločine, dok je istodobno osuđeno samo 18 posto Hrvata.

Također se ističe da su velika većina optuženika na svim razinama sudskog postupka Srbi, koji su tijekom 2002. predstavljali 28 od 35 uhićenih osoba; 114 od 131 osobe pod sudskom istragom; 19 od 32 optužene osobe; 90 od 115 osoba kojima se sudilo i 47 od 52 osuđene osobe.

U izvješću se kao primjer nepovoljnijeg položaja Srba u odnosu na Hrvate spominju i suđenja u odsutnosti "koja se rabe uglavnom za Srbe", a konstatira se da visoka stopa preinačenih presuda protiv Srba (95 posto) koje je preispitao Vrhovni sud, a među kojima su mnoge oslobađajuće, dokazuje proceduralne nedostatke na nižim sudovima.

Nedostatak ujednačenosti u tretmanu ratnih zločina pred sudovima i dalje predstavlja prepreku povratku izbjeglica, istaknuo je Semneby, jer se u izvješću tvrdi kako su polovica uhićenih Srba u 2002. bili povratnici.

U priopćenju misija kaže kako su njezinu zabrinutost potvrdili i viši dužnosnici vlade RH, dodajući kako je glavni državni odvjetnik priznao nepravilnosti i naredio reviziju oko 1850 neriješenih slučajeva ratnih zločina.

Pročitajte više