Oglasio se Trump, najavio sankcije: Spreman sam brzo uništiti tursku ekonomiju

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump oglasio se danas vezano za ofenzivu Turske u Siriji.

Trump je poručio kako će uskoro izdati izvršnu uredbu kojom će nametnuti sankcije sadašnjim i bivšim dužnosnicima Turske koji doprinose destabilizaciji Sirije.

Osim toga, dodaje kako će povećati carinu na čelik iz Turske za 50 posto te kako automatski obustavlja trgovinske pregovore s Turskom, vrijedne 100 milijardi dolara.

"Spreman sam brzo uništiti tursku ekonomiju ako turski vođe nastave sa svojim opasnim i razornim planom", zaključio je.

Kaže da će nametnuti moćne sankcije Turskoj

Trump je u priopćenju poručio kako će njegova izvršna uredba omogućiti SAD-u da nametne moćne sankcije Turskoj.

Dodao je kako je njegova administracija od prvog dana neumorno radila na sačuvanju mira i sigurnosti SAD-a i njegovih građana. 

"SAD i njegovi partneri su oslobodili 100 posto teritorija pod ISIL-ovim kalifatom. Turska ne smije to staviti u opasnost. Turska mora odrediti kao prioritet zaštitu civila, posebno ranjivih etničkih i vjerskih manjina na sjeveroistoku Sirije": poručio je.

U priopćenju dodaje kako ofenziva Turske ugrožava civile i prijeti miru, sigurnosti i stabilnosti u regiji. 

"Bio sam jasan prema predsjedniku Erdoganu: Postupanja Turske stvaraju uvjete za humanitarnu krizu kao i za ratne zločine", rekao je. 

Dodao je kako ostaje pri odluci o povlačenju vojske SAD-a iz sjeveroistoka Sirije ali i kako će te trupe ostati u regiji kako bi pratile situaciju i spriječile da se ponovi 2014. godina kada se ISIL proširio Sirijom i Irakom.

Pročitajte više