OHR o ukidanju općina u Mostaru

URED visokog predstavnika (OHR) smatra kako ukidanje općina u Mostaru ne bi bilo suprotno Daytonskom sporazumu ako Povjerenstvo za ustroj Mostara donese takvu odluku u sklopu svojeg mandata", izjavila je danas glasnogovornica mostarskog područnog Ureda visokog predstavnika (OHR) Avis Beneš.

Takvo stajalište Ureda visokog predstavnika slijedilo je nakon izjava bošnjačkih lokalnih dužnosnika Stranke demokratske akcije koji se protive ukidanju šest mostarskih općina (tri većinske hrvatske i tri većinske bošnjačke), jer bi to, po njegovu tumačenju, značilo odstupanje od Daytonskog sporazuma.

Nedavno je većinska bošnjačka općina Sjever u Mostaru organizirala referendum, koji su bojkotirali Hrvati, a na kojem su se glasači usprotivili gašenju te općine i njezinu pripojenju jedinstvenom upravnom tijelu za cijeli Mostar. Sličan referendum do sredine siječnja iduće godine službeno je najavila i većinska bošnjačka općina Jugoistok u Mostaru.

Povjerenstvo za preustroj Mostara, u kojem su zastupljeni predstavnici svih stranaka iz mostarskog Gradskog vijeća, ima mandat visokog predstavnika Paddya Ashdowna da do 15. prosinca ove godine sačini prijedlog novog Statuta o ujedinjenju Mostara.

Prvo povjerenstvo za preustroj Mostara raspalo se u srpnju ove godine, jer je njegov rad bojkotirala Stranka demokratske akcije, protiveći se prijedlogu o ujedinjenju Mostara.

(Hina) pg sb

Pročitajte više