Olli Rehn još prošlog proljeća sastavio popis arbitara?

NAKON potpisivanja arbitražnog sporazuma u srijedu u Stockholmu, hrvatska premijerka Jadranka Kosor je naglasila kako će Hrvatska utjecati na izbor arbitara koji će u arbitražnom sudu odlučivati o hrvatsko-slovenskoj granici. Istovremeno, Slovenci tvrde da je popis arbitara još prošlog proljeća sastavio europovjerenik za proširenje Olli Rehn, u jednoj fazi svoje neuspjele posredničke misije, prenosi Novi list.

Svoj popis arbitara je povjerenik za proširenje Olli Rehn predočio i Zagrebu i Ljubljani. Na popisu, jedan od arbitara je bivši predsjednik francuskog Ustavnog suda Robert Badinter, koji se u nekoliko navrata proteklih godina pokušavao uključiti u rješavanje hrvatsko-slovenskog spora, ali bez uspjeha.

"Priznati stručnjaci za međunarodno pravo"

Prema drugome Rehnovom prijedlogu, u Zagrebu i Ljubljani je 15. lipnja u Bruxellesu predstavljen popis posve nepoznatih osoba, uglavnom zaposlenih u Europskoj komisiji, za koje je ustvrđeno da se radi o "pravnim stručnjacima". S tog su popisa Hrvatska i Slovenija, po Rehnu, trebale izabrati tri arbitra, među njima i predsjednika arbitražnog suda.

Arbitražnim sporazumom potpisanim u Stockholmu ipak je modificiran način izbora arbitara. Prema njemu, u igru se vraćaju arbitri koji su "priznati stručnjaci za međunarodno pravo", što je potvrdio i slovenski šef diplomacije Samuel Žbogar, ali se oni i dalje biraju s popisa kandidata predsjednika Europske komisije i europovjerenika za proširenje.

Hrvatska hoće iskusne suce, a Slovenija političare

Ako se pak Zagreb i Ljubljana ne budu mogli usuglasiti, s istog popisa birat će ih predsjednik UN-ovog Međunarodnog suda pravde u Haagu. Vjerojatnost za nesuglasice se povećava kad se zna da Hrvatska želi za arbitre ugledne suce, iskusne u primjeni međunarodnog prava u rješavanju graničnih sporova, a Slovenija bi u arbitražnom sudu najradije vidjela političare, ili barem osobe pod političkim utjecajem, koje bi lakše zanemarile međunarodno pravo mora i Sloveniji dodijelile "teritorijalni izlaz na otvoreno more".

Prema arbitražnom sporazumu rokovi za izbor sudaca, počinju teći tek nakon što Hrvatska potpiše pristupni ugovor o ulasku u Europsku uniju. Slovenija je najavila da je spremna s Hrvatskom odmah sjesti za stol radi usuglašavanja oko članova arbitražnog suda, "ako je to Hrvatskoj potrebno već za ratifikaciju arbitražnog ugovora". Naime, predsjednik SDP-a je najavio potporu ratifikaciji sporazuma tek nakon objave liste arbitara.

Pročitajte više