Olli Rehn u posjetu Beogradu i Podgorici 18. i 19. travnja

NEKOLIKO dana nakon što je Europska komisija odobrila Studiju o izvedivosti potvrđujući da je postignut dostatan napredak za otvaranje pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, povjerenik za proširenje Olli Rehn boravit će u posjetu Beogradu i Podgorici 18. i 19. travnja, priopćila je u petak Europska komisija.

Tijekom posjeta, Rehn će pozdraviti napredak koji je dosad postignut i ohrabrit će Srbiju i Crnu Goru da nastave taj trend na političkom i gospodarskom polju, kaže se u priopćenju.

Kako se očekuje, on će ponoviti vlastima da su kontinuirana poboljšanja u suradnji s Haškim sudom temelj za napredak na putu prema Europi.

"Zadovoljstvo mi je da ću osobno donijeti dobre vijesti o odluci Europske komisije Beogradu i Podgorici", rekao je Rehn.

"Srbija i Crna Gora postigle su puno toga tijekom prošle godine i vrijeme je da se krene dalje. Međutim, nije vrijeme za odmor i opuštanje, baš naprotiv", upozorio je. On je rekao da pristupni pregovori ne mogu doći čak ni u razmatranje dok zemlja "ne postigne potpunu suradnju s ICTY-em".

Rehn će 18. travnja posjetiti Beograd gdje će se sastati s predsjednikom SiCG Svetozarom Marovićem, ministrom vanjskih poslova Vukom Draškovićem, srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom.

Također će se sastati s Vijećem za europske integracije, a razgovarat će i s predstavnicima civilnog društva.

Drugog dana posjeta Rehn će boraviti u Podgorici i razgovarat će s predsjednikom Filipom Vujanovićem, premijerom Milom Đukanovićem, predsjednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem i ministricom za međunarodne ekonomske odnose i europske integracije Gordanom Đurović.


Pročitajte više