Olmert: Ofenziva do oslobađanja vojnika i slamanja Hezbollaha, po diplomatima još 14 dana

IZRAELSKI premijer Ehud Olmert u srijedu je, nakon razgovora s povjerenikom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom, priopćio da će se izraelski vojni pohod na gerilce Hezbollaha nastaviti sve dok se ne oslobode dva zarobljena vojnika i dok ta skupina više ne bude predstavljala nikakvu prijetnju.

Do sada je u najnovijim izraelsko-libanonskim sukobima poginulo oko 300 ljudi, od kojih 285 u Libanonu.

Olmert tvrdi da je Hezbollah otmicu vojnika koordinirao s Iranom, te da izraelska ofenziva nema nikakva ograničenja.

"Nema pregovaranja s Hezbollahom", poručio je Olmert u trenutku kada su u raketnom napadu na Nazaret poginula dvojica izraelskih civila.

Diplomati ocjenjuju da će izraelski vojni pohod trajati još najmanje 14 dana. Izraelska vojska danas je objavila procjenu da je uništila oko 50 posto oružanih kapaciteta Hezbollaha, ali je odmah nakon toga skupina Islamskog otpora, oružano krilo libanonskog Hezbollaha, objavila je da je raketirala dvije izraelske vojne baze na sjeveru zemlju, od kojih se jedna nalazi 50 kilometara južno od izraelsko-libanonske granice, duboko unutar izraelskog teritorija.

Bivši ruski premijer i stručnjak za arapski svijet Jevgenij Primakov tvrdi da će Izrael nastaviti s bombardiranjem Libanona kako bi "uništio ne samo infrastukturu Hezbollaha već i cijele zemlje".

"Radi se o pravom ratu. Izrael je uništavanjem električnih centrala, prometnica i mostova uvelike izašao iz okvira protuterorističke operacije", kazao je Primakov. On čvrsto vjeruje da je motiv izraelske ofenzive "izbjeći poštivanje smjernica mirovnog plana" koji predviđa stvaranje palestinske države.

U srijedu se, nakon razgovora s turskim premijerom Tayyipom Erdoganom, oglasio i sirijski predsjednik Bashar al-Assad koji je ukazao na nužnost uspostave prekida vatre. Sirija je prvi put nagovjestila da želi prekid vatre između svog saveznika Hezbollaha i Izraela.

Pročitajte više