Omišalj: ´Eko Kvarner´ pokreće referendum o projektu ´Družba Adria´

EKOLOŠKA udruga u osnutku ´Eko Kvarner´ na današnjem je sastanku u suradnji s kostrenskom općinom odlučila sastaviti inicijativni odbor za raspisivanje županijskog referenduma o projektu ´Družba Adria´ i mjestu doka Brodogradilišta Viktora Lenca.

Na referendumu, stoji u priopćenju Udruge, građani Primorsko-goranske županije mogli bi se izjasniti o tome žele li da Hrvatska iziđe iz projekta ´Družba Adria´, te slažu li se da tzv. dok 11 Brodogradilišta Viktora Lenca ostane izvan uvale Martinšćice. Na to su se odlučili, stoji u priopćenju, nakon izjave ministra zaštite okoliša i prostornog uređenja Bože Kovačevića da bi ´odgovorni trebali raspisati referendum prije donošenja važnih odluka´, a Ekološka udruga ´Eko Kvarner´, tvrde, sebe smatra odgovornom.

Sutra će se održati sastanak te udruge na kojem će se razmotriti pojedinosti vezane uz pokretanje referenduma. Dosad je odlučeno da se počnu prikupljati potpisi na području Županije, s tim da bi 10 posto potpisa birača omogućilo pokretanje referenduma, o čemu mora odlučiti Županijska skupština.

Ekološka udruga ´Eko Kvarner´ - u peticiji kojom se tražila uspostava neovisnog nadzora projekta ´Družba Adria´ i rješavanje problema balastnih voda - prošli je mjesec skupila 3600 potpisa.

Dok 11 Brodogradilišta Viktora Lenca, duljine 270 metara, postavljen je izvan uvale u kojem je Brodogradilište, što je izazvalo nezadovoljstvo kostrenske općine u kojoj je Brodogradilište.

Pročitajte više