Onkološke udruge: Zdravstvena reforma se ne smije provoditi na štetu pacijenata



SAVEZ onkoloških udruga Zajedno protiv raka održao je konferenciju za novinare na kojoj  je pozvao hrvatsku zdravstvenu administraciju "da razmisli o patnjama tih bolesnika i da poveća sramotno niske kvote novca za svaku zdravstvenu ustanovu, što izravno onemogućuje nužne stručne medicinske postupke koji vode prema izlječenju ili poboljšanju zdravlja".

 "Zbog racionalizacije potrošnje, mnogi onkološki bolesnici nemaju šansu za izlječenje, a to liječnici ne smiju priznati, kao niti to kako se odnose prema pacijentima i u kakvim uvjetima rade, jer onaj tko to prvi kaže, snosit će posljedice", navelo se na konferenciji.

Zdravstvo funkcionira samo po kvotama

"Naše zdravstvo postaje prepoznatljivo po tome što se za bolnice i druge ustanove uvode neprimjereni proračuni, limiti, odnosno kvote. Liječnikova uspješnost u vođenju zdravstvene ustanove vodi se na temelju trošenja proračunskih sredstava, a ne na temelju uspjeha u liječenju, unapređenja medicinske djelatnosti i poštovanja prava bolesnika. Važni su samo limiti, a liječnici se ne mogu u svakodnevnom poslu rukovoditi samo normama koje nalaže stanje pacijenta, nego moraju imati na umu interese uprave. Pacijenta se zavlači, ne poduzima se na vrijeme sve što struka zahtijeva, odnosno što bi sve poduzeli da se radi o pacijentu koji može platiti liječenje. Zdravstvenom sustavu postaje sve teže pacijentu dati pravi lijek u pravo vrijeme, ali i osigurati završetak života u dostojanstvu", dodali su.  

Savez onkoloških udruga zato predlaže povećanje limita bolnica i broja kreveta za liječenje onkoloških bolesnika, te "upozorava da se s manje novca ne mogu postići bolji rezultati liječenja, a s manje sofisticiranih pretraga se ne može doći do prave dijagnoze i kvalitetnog liječenja".  

Reforma zdravstva ruši ugled liječnika, ali i povjerenje pacijenata

"Pacijent se u bolnici mora osjećati siguran da će biti primljen, pregledan i liječen, odnosno pacijent mora biti siguran da liječnik može poduzeti sve što njegovo zdravstveno stanje zahtijeva, a ne da ga u tome ograničavaju nedopustivo male kvote i limiti. Ovakva vrsta štednje u kojoj su važni samo limiti, neće izvući zdravstveni sustav iz krize, niti će smanjiti liste čekanja, niti će poboljšati komunikaciju liječnika i pacijenta", istaknuto je na konferenciji za novinare.

Savez smatra da se takvom reformom zdravstva ruši ugled liječnika, nestaje povjerenja i iskrene komunikacije između liječnika i pacijenta. "Kršenje prava pacijenata, koje im je zajamčeno Ustavom, izravno je povezano s kvotama i limitima nedostojnim čovjeka", navedeno je.

Racionalizacija se ne smije provoditi preko leđa bolesnika

Kao primjer problema naveli su KBC Rijeka, koji bi za liječenje svih bolesnika s onkološkim bolestima trebao izdvojiti oko 3,5 milijuna kuna. "No, zbog racionalizacije poslovanja KBC-a se broj bolesnika koji se ne liječe adekvatno znatno povećao. Sada su limiti 650.000 kuna, što znači da se samo jedna petina svih bolesnika sa zloćudnim bolestima može liječiti kvalitetno".

"Liječnici su zbog toga prisiljeni napraviti i produžiti tzv. liste čekanja kako bi na bilo koji način pokušali spriječiti potpuni kaos. Stoga poručujemo zdravstvenoj administraciji da liste čekanja ne smiju biti primjenjivane za onkološke bolesnike, jer znamo da je u liječenju onkološkog bolesnika svaki dan važan. ''Racionalizacija'' se ne smije provoditi preko leđa bolesnika.

Savez stoga poziva izravno odgovorne osobe, ravnatelja KBC-a Rijeka, prof. dr. sc Hermana Hallera, da odmah povećanjem limita omogući liječenje svim bolesnicima sa zloćudnim bolestima, a ministru zdravstva Darku Milinoviću poručuje da se uspješnost vodstva bolnice treba procjenjivati kroz uspjeh liječenja bolesnika, a ne kroz smanjivanje potrošnje i ''kresanje'' limita.

Pročitajte više