Ono što je Uljanik na moru, to je Petrokemija na kopnu - rupa bez dna

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

ONO što je Uljanik u svijetu izgradnje brodova, to je Petrokemija u svijetu proizvodnje umjetnog gnojiva - kronični gubitaš koji je posljednjih desetljeća spaljivao stotine milijuna kuna poreznih obveznika.

Prošle godine gubitak od 474 milijuna kuna

Petrokemija je prošle godine imala gubitak od čak 474 milijuna kuna, čime je nastavljen niz negativnih rezultata. U posljednjih dvadesetak godina, ta je tvornica tek povremeno imala pozitivne rezultate, a kroz godine izgubljene su milijarde - ukupno oko tri milijarde kuna. Tim novcem mogla je biti izgrađena još jedna takva tvornica.

Krajem prošle godine krenulo se u dokapitalizaciju Petrokemije kako bi se prikupio kapital od 450 milijuna kuna i izbjegao stečaj. Kako bi “pripremila” kompaniju za dokapitalizaciju, vlada je u svibnju prošle godine od banaka otkupila potraživanja prema Petrokemiji u iznosu od 450 milijuna kuna. Također, vlada je još 2014. godine dokapitalizirala Petrokemiju s 250 milijuna kuna nakon što je propala privatizacija. Nekoliko godine kasnije, firma se ponovno našla pred bankrotom.



U dokapitalizaciji većinski vlasnici postali dobavljači plina INA i PPD

U dokapitalizaciji provedenoj krajem prošle godine većinski vlasnici - do tada je to bila država - postali su naftna kompanija INA i Prvo plinarsko društvo. Te dvije firme uplatile su u dokapitalizaciji 300 milijuna kuna te su kroz zajedničku tvrtku postali vlasnici preko 50 posto dionica. Osim toga, u dokapitalizaciji je sudjelovala i država te neke državne tvrtke poput Janafa.

Nove većinske vlasnike, INA-u i PPD, koji su ušli u vlasništvo preko zajedničke tvrtke Terra mineralna gnojiva, s Petrokemijom veže dosta toga. Obje kompanije bile su dobavljači plina za tvornicu mineralnih gnojiva. Također, Petrokemija je do prije 20-ak godina bila dio INA-e.

Kapital Petrokemije u 20 godina od 2,47 milijardi kuna do ispod nule

Petrokemija je jedna od posljednjih velikih industrijskih investicija bivše Jugoslavije. Njena gradnja započela je u drugoj polovici 60-ih godina, a u potpunosti je bila dovršena 1984. godine.

Poslovala je u sklopu INA-e i 1990. godine zapošljavala više od 4200 radnika. Iz sustava INA-e izlazi 1997. godine i prelazi u direktno vlasništvo države, odnosno Hrvatskog fonda za privatizaciju. Kapital kompanije, nakon tada obavljene revizije, iznosio je 2,47 milijardi kuna.

Poslije toga 1998. godine kreće kuponska privatizacija nakon koje Hrvatski fond za privatizaciju, odnosno država, i dalje ostaje najveći pojedinačni suvlasnik.

Kao reakcija na prenošenje dijela dionica na privatizacijske investicijske fondove, više sindikata organizira se u Stožer za obranu Petrokemije kako bi spriječili privatizaciju.

Stožer se izborio za predstavnika u Nadzornom odboru kompanije, dogovorili su model radničkog dioničarstva prema kojem su radnici dobili dionice po povoljnijoj cijeni, a tadašnja vlada pristala je i na sporazum kojim se obvezala kupiti dionice od fondova kako bi tvrtka ostala u većinski državnom vlasništvu.

Državno vlasništvo, kao što se pokazalo u bezbroj primjera, obično znači i loš menadžment, novac curi na sve strane, pa je tako bilo i u ovoj priči.

Pada proizvodnja i prodaja

Petrokemija je i dalje u silaznoj putanji, kako pokazuju rezultati za prošlu godinu. Osim velikog minusa, padaju proizvodnja i prodaja. Proizvodnja mineralnih gnojiva prošle je godine iznosila 1,03 milijuna tona, što je 13,2 posto manje u odnosu na godinu ranije.

Količinska prodaja mineralnih gnojiva smanjena je za 11,9 posto, na 1,02 milijuna tona, dok je prosječna prodajna cijena mineralnih gnojiva bila šest posto viša u odnosu na 2017. godinu.

U strukturi prihoda prodaja na domaćem tržištu iznosila je 31,5 posto ili 590,7 milijuna kuna, što je 3,3 posto manje u odnosu na 2017. godinu. Što se tiče izvoza, on je iznosio 1,2 milijarde kuna, odnosno 64,7 posto, što je šest posto manje na godišnjoj razini.

Zamolili smo INA-u i PPD za komentar rezultata iz prošle godine, a dobili smo zajednički, vrlo općenit odgovor da su pokrenuti procesi koji bi trebali stabilizirati kompaniju.

“INA i PPD su zajednički stekli većinski udio u Petrokemiji putem zajedničke tvrtke Terra mineralna gnojiva (TMG) krajem 2018. Financijski rezultati za 2018. ukazuju na nužnosti ozbiljnih promjena. Iz tog razloga, nakon dokapitalizacije odmah je imenovana nova Uprava koja je pokrenula potrebno restrukturiranje tvrtke i usredotočit će se na provedbu potrebnih transformacijskih koraka koji će pomoći Petrokemiji da stabilizira svoje poslovanje te posljedično i financijske rezultate”, stoji u odgovoru.

Poreznim obveznicima ostaje samo nada da neće i dalje morati krpati dubioze ove kompanije, s obzirom na to da je država i dalje “unutra” kao suvlasnik.

Pročitajte više