Opada utjecaj korupcije na poslovanje u tranzicijskim zemljama

RAŠIRENOST i negativni utjecaj korupcije na poslovanje u tranzicijskim zemljama Europe i središnje Azije u opadanju je, kaže se u novom izvješću Svjetske banke, objavljenom u srijedu.

Izvješće je analiziralo trendove u korupciji u međusobnom djelovanju poslovnih tvrtki i vlasti u 26 tranzicijskih zemalja Europe i središnje Azije od 1999. do 2002., a temeljeno je na istraživanju preko 6500 tvrtki.

Izvješće je pokazalo da korupcija popušta u mnogim zemljama, bilo da je mjerena učestalošću podmićivanja, troškovima mita ili razmjerima kojima predstavlja prepreku poslovanju.

Suautorica izvješća Cheryl Gray iz Svjetske banke rekla je kako prvi put od početka tranzicije izvješće nosi dobre vijesti.

"Odgovori direktora u gotovo polovici tranzicijskih zemalja ukazuju na pad između 1999. i 2002. u općoj učestalosti podmićivanja i utjecaja korupcije na njihove tvrtke, što je nalaz posebice važan za ovu regiju", rekla je Gray.

U izvješću se kaže kako se u Hrvatskoj 2002. korupcija bitno manje primjećuje kao prepreka poslovanju, za razliku od 1999., a slijedom toga u porastu je i optimizam hrvatskih menadžera.

Izvješće ipak primjećuje da se korupcija u zemljama jugoistočne Europe, uključujući Albaniju, BiH, Bugarsku, Hrvatsku, Makedoniju i Rumunjsku, još uvijek opaža kao razmjerno veliki problem za razliku od većine tranzicijskih zemalja središnje Europe i Baltika.

(Hina) xslek ydam

Pročitajte više