Opasna europska direktiva o internetu stupila na snagu

Foto: HRT, Facebook

REFORMA autorskih prava, oko koje se vodila bitka u Europskoj uniji, objavljena je danas u službenom glasilu te počinje teći dvogodišnji rok u kojem države članice trebaju direktivu prenijeti u svoja nacionalna zakonodavstva.

Podsjetimo, naročito su sporni članci 11 i 13 ove direktive, za koje kritičari tvrde da će uništiti internet, a protiv kojih su bili upereni predloženi amandmani koji na kraju nisu prošli.

Nakon što je završeno glasanje, u nizu medija su objavljeni i osvrti na probleme koje bi direktiva mogla izazvati te mnogi tvrde da je to bio "katastrofalan potez" Europske unije. Primjerice, poznati tehnološki portal TechDirt objavio je da je članak 11, naziva "porez za linkove", posebno problematičan jer od online platformi traži da osiguraju dozvolu kako bi linkale tekstove, kao i ako žele prenijeti citate iz tih tekstova na drugim portalima. Kritičari smatraju da će članak 11 značajno ograničiti mogućnost korisnika interneta da dijele sadržaje na webu.

Problematični filtri za online sadržaj

Kada je riječ o članku 13, TechDirt je istaknuo da bi učinak tog članka mogao biti to da će online platforme uvesti stroge filtre koji bi korisnike trebali spriječiti da podijele išta što bi moglo kršiti autorska prava te tako blokirati korisnike, napose ako se zna kako loše funkcioniraju postojeći online filtri. 

CNN je pak istaknuo da je i dalje posve nejasno "kako će se direktiva primjenjivati u praksi", što se pokazalo i u slučaju GDPR-a, koji su u međuvremenu vladajući u Hrvatskoj počeli koristiti kao izgovor za netransparentnost. Naime, direktiva je napisana konfuznim eurokratskim jezikom te se može tumačiti na razne načine, a oni koji žele izbjeći bilo kakve kazne tumačit će je najrestriktivnije moguće, što znači da bi doista mogla dovesti do "ubijanja otvorenog interneta", kako se pribojava TechDirt.

Direktiva pomaže dominaciji tehnoloških divova poput Facebooka i Googlea

Portal Quartz je u ožujku objavio da će direktiva učiniti baš ono što navodno želi riješiti - proizvest će situaciju u kojoj će tehnološki giganti poput Facebooka i Googlea imati još više konsolidirane moći. Quartz je konstatirao da će se "na kraju priče smijati tehnološki divovi", dok će najviše ispaštati "kreatori sadržaja, dakle ljudi koje bi direktiva trebala zaštititi".

Pročitajte više