Opera "Tosca" nova premijera osječkoga HNK

OSJEČKO Hrvatsko narodno kazalište u petak će, 21. ožujka, izvesti operu "Toscu" Giacoma Puccinija kao drugu premijeru u ovoj kazališnoj sezoni, rečano je na današnjoj konferenciji za novinare u HNK.

To je 11. uprizorenje "Tosce" u toj kazališnoj kući. Prvi put je prikazana 1916., a zadnji put je postavljena u sezoni 1990./1991., kazao je intendant Željko Čagalj.

Redatelj predstave Krunoslav Cigoj ocijenio je kako je "Tosca" neizbježiv dio repertoara svakoga kazališta na svijetu te da je riječ o vrlo zahtjevnu djelu koje traži ne samo pjevačko umijeće nego i scensku snalažljivost s obzirom na liriku i dramatiku.

Dirigent predstave i ravnatelj Opere HNK Veseljko Barešić kazao je kako je riječ o jednoj od najzahtjevnijih Puccinijevih opera, koja će se Osječanima predstaviti u izvorniku, na talijanskom jeziku.

U premijernoj predstavi u ulozi Tosce nastupit će sopranistica HNK Sanja Toth-Špišić, scenograf je Jure Amižić, kostimografkinja Mirjana Zagorec, a uz zbor i orkestar osječkoga HNK u operi sudjeluju članovi osječkih dječjih zborova "Brevis" i "Zumbići".

(Hina) ivuč dd

Pročitajte više