Operacija razdvajanja iranskih blizanki u kritičnoj fazi

PRVA operacija razdvajanja odraslih sijamskih blizanki sa sraslim glavama, koja je počela u nedjelju u Singapuru, ulazi u kritičnu fazu.

Operacija razdvajanja, koja bi trebala trajati najmanje 48 sati, ulazi u kritičnu fazu u trenutku kad liječnici trebaju prekinuti glavnu žilu koja opskrbljuje krvlju oba mozga.

Iranske blizanke, diplomirane pravnice, Laleh i Ladan Bijani (29) u nedjelju su podvrgnute visokorizičnoj operaciji u kojoj sudjeluju deseci liječnika i medicinskog osoblja.

Operacija je počela u nedjelju oko podneva po lokalnom vremenu kad su liječnici izvadili venu iz Ladanine desne noge, za što im je trebalo četiri sata. Blizanke koje su prihvatile rizik da mogu i umrijeti u ovoj operaciji dijele zajedničku krvnu žilu koja opskrbljuje krvlju oba mozga.

Kirurzi će tu žilu iskoristiti da oblikuju novi krvni sud za jednu od sestara prije nego što njihove lubanje budu razdvojene.

Taj dio operacije trebao bi početi oko ponoći i trajat će 12 sati.

"To je vjerojatno jedan od najopasnijih zahvata u ovoj operaciji. Ključ Lalehine i Ladanine operacije zajednička je krvna žila", rekao je dr. Kumar Nair, glasnogovornik bolnice Raffles.

On je rekao da zasad sve ide po planu i da su kirurzi zadovoljni dosadašnjim tijekom događaja.

Sestre Laleh i Ladan smijale su se i šalile neposredno prije operacije. Njihovo višegodišnje uvjeravanje liječnika da žele odvojene živote konačno je urodilo plodom. Njemački kirurzi odbili su ih 1996. zbog prevelika rizika. Međutim neizvjesnost ih nije pokolebala.

Laleh želi biti novinarka u Teheranu, Ladanina je želja biti odvjetnicom u rodnom gradu Shirazu.

"Svaki dan smo se molile za našu operaciju. Uzbuđene smo - čekale smo je 29 godina", rekle su sestre u izjavi objavljenoj iz bolnice ovoga tjedna. "Obje počinjemo zajednički ovo putovanje a nadamo se da će nam operacija omogućiti da počnemo naše nove, prekrasne živote kao dvije odvojene osobe".

Međunarodnu ekipu od 28 liječnika uz potporu stotinu medicinskih sestara i osoblja u ovoj maratonskoj operaciji vodi neurokirurg dr. Keith Goh.

Gohu asistira dr. Walter Tan, plastični kirurg, i dr. Ben Carson, šef odjela za dječju neurokirurgiju u sklopu sveučilišta John Hopkins u Baltimoru.

Carson je uspješno odvojio blizance 1987., u Njemačkoj, a radilo se o dječacima sa sraslim glavama. Deset godina kasnije, 1997. također uspješno, izveo je operaciju razdvajanja šestomjesečnih djevojčica.

Goh je bio član ekipe koja je uspješno razdvojila 11-mjesečne nepalske djevojčice Jamunu i Gangu Shrestha, u četverodnevnoj operaciji u travnju 2001.

Glasnogovornik Nair rekao je da će nakon vađenja vene iz noge plastični kirurzi početi uklanjati kožu s lubanje za postupak neurokirurškog razdvajanja njihovih mozgova.

Tijekom cijele operacije, koja će trajati najmanje dva dana, blizankinje će biti u sjedećem položaju.

Na dva milijuna novorođene djece samo je jedan slučaj rađanja blizanaca sraslih glava. Uspješno razdvajanje događa se još rjeđe.

U brzojavu upućenom sestrama Lelah i Ladan, iranski predsjednik Mohammad Khatami napisao je da se on, i cijeli iranski narod, moli za sretan ishod operacije i izražava optimizam da će operacija biti uspješna.

Pročitajte više