Opet predsjednički izbori: Od ponoći u Crnoj Gori izborna šutnja

U PETAK navečer u ponoć u Crnoj Gori nastupa izborna šutnja uoči predsjedničkih izbora zakazanih za nedjelju 11. svibnja.

Crna Gora bi za dva dana trebala dobiti novog predsjednika između tri prijavljena kandidata: Filipa Vujanovića, kojeg je predložila vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS), čelnika Liberalnog saveza Miodraga Živkovića i neovisnog kandidata Dragana Hajdukovića.

Za predsjednika Crne Gore bit će izabran kandidat koji dobije više od polovice važećih glasova građana koji su izašli na birališta. Ako taj uvjet ne bude ispunjen, u drugom izbornom krugu, za 14 dana, sudjelovala bi dva kandidata koji su dobili najviše glasova.

Dragan Hajduković, koji predstavlja skupinu građana, cijeni kako bi dobio ove izbore kada bi građani glasali prema kvaliteti projekta koje su kandidati ponudili.

"Pošto je mala vjerojatnost da će građani napraviti najbolji izbor, cilj mi je da pređem deset posto glasova, što bi mi omogućilo dovoljno kredibiliteta na zapadu da dobijem podršku i pomoć za pokretanje nekih projekata iz oblasti ekološke države", kazao je Hajduković.

Liberal Miodrag Živković očekuje podršku "svih dobrih i poštenih ljudi".

"Moj protukandidat Filip Vujanović po treći put izlazi na izbore sa sloganom - za europsku Crnu Goru. Iza tog slogana krije se Crna Gora organiziranog kriminala, mafiokratska, kleptokratska, neobuzdana i pohlepna", izjavio je Živković.

Predsjednički kandidat vladajuće koalicije Filip Vujanović izjavio je da je referendum u Crnoj Gori jednako u interesu onih koji se zalažu za opstanak zajednice, kao i onih koji su za nezavisnost.

"Referendum će se svakako raspisati za tri godine od dana konstituiranja zajednice, da bi se vidjelo što je većinska volja Crne Gore. Siguran sam da će sadržaj odnosa u Srbiji i Crnoj Gori opredijeliti njegov ishod", izjavio je Vujanović.

Izbore će pratiti blizu 1000 promatrača nevladinih i međunarodnih organizacija, te oko 300 novinara.

Pročitajte više