Oporbeni zastupnici: Stanje javnog duga je zabrinjavajuće i dramatično

STANJE ukupnog javnog duga Hrvatske je krajnje zabrinjavajuće i dramatično, ocijenili su danas oporbeni i nezavisni članovi saborskog Odbora za gospodarstvo, razvoj i obnovu raspravljajući Vladinu informaciju o državnom dugu, inozemnom zaduženju i platnoj bilanci.

Ukupni javni dug, izvijestila je predstavnica Ministarstva financija, iznosi 96,4 milijarde kuna, odnosno 50,8 posto BDP-a. Procjena je da će iduće godine taj dug dosegnuti najviše 52 posto, što je prihvatljiva razina zaduženosti, rekla je Vesna Vašiček.

Ukupan vanjski dug (dug države, banaka i drugih sektora) iznosio je koncem lipnja 18,6 milijardi dolara, a dug države u njem 7,4 milijarde dolara ili 39,7 posto ukupnog ino-duga.

Ukupn dug, posebno onaj inozemni, je dramatičan, ocjenio je Ivan Penić (HDZ), a Đuro Njavro (NZ) drži da je Hrvatska ušla u zonu dužničkog ropstva te da će glavna odrednica gospodarske politike ove i budućih Vlada biti servisiranje ogromnog inozemnog duga.

Za Hrvatsku je, upozorava, neprihvatljivo da godišnje povećava inozemno zaduženje za dvije milijarde dolara.

Njavro stoga predlaže da se počne izrađivati krizni scenarij za rješavanje dužničke krize u koju je država ušla.

Izradu takvog scenarija podržava Tonči Tadić (HSP), ali dodaje da ga, zbog interesa države, ne treba objaviti na "sva zvona".

Oporba, ali i zastupnici vladajuće koalicije, jedini izlaz u nastaloj situaciji vide u u povećanju izvoza.
Jedino je rješenje izvoz, izvoz i izvoz, naglasio je Tadić.

Na potrebu većeg izvoza, oporba je upozorila i u raspravi o predloženom rebalansu državnoga proračuna, no nezadovoljna je što se proračun preraspodjeljuje na štetu gospodarskih sektora.

Koalicijski zastupnici drže da je rebalans bio nužan - Marjan Maršić (HSS) zadovoljan je što se preraspodjelama uspjelo naći 400 milijuna kuna za pokriće šteta od dugotrajne suše.

Ne može se uvijek predvidjeti sva sredstva, no bitno je da se ukupan iznos proračuna ne povećava, rekao je Dragutin Vukušić (SDP).

Pročitajte više