Oprezno se trguje na europskim burzama, investitori čekaju Fedov simpozij

Ilustracija: EPA

NA EUROPSKIM burzama se danas oprezno trguje, dok investitori iščekaju krajem tjedna simpozij Feda, u potrazi za signalima kad će vodeće svjetske središnje banke početi stezati monetarne politike.

Paneuropski Stoxx 600 indeks bio je oko 10 sati u plusu 0.13 posto, na 472 boda te je svega jedan posto ispod rekordne razine. 

Istodobno, londonski Ftse indeks ojačao je 0.07 posto, na 15.916 bodova, londonski Ftse za 0.15 posto, na 7.136 bodova, a pariški CAC za 0.22 posto, na 6.678 bodova.

U plusu dionice turističkih tvrtki, automobilske kompanije u minusu

Među dioničkim sektorima, najviše su u plusu cijene dionica turističkih tvrtki, u prosjeku za 0.8 posto, nastavivši rast četvrti dan zaredom.

Najviše su, pak, pale dionice automobilskih kompanija, u prosjeku za 0.2 posto.

Fokus investitora na globalnim tržištima kapitala cijeloga tjedna je na predstojećem redovitom godišnjem simpoziju Feda u Jackson Holeu. Oprezno se stoga trguje, a vodeći indeksi, koji su se u ponedjeljak djelomično oporavili od prošlotjednih oštrih korekcija, protekla dva dana bilježe tek male pomake.

Monetarni poticaji stvorili su golemu likvidnost na tržištima

Simpozij u Jackson Holeu održat će se online u četvrtak, a predsjednik Feda Jerome Powell dat će izjavu u petak. Tržišni sudionici očekuju da bi na njemu moglo biti govora i o planovima Feda vezanim uz njegov program kupnje obveznica vrijednog 120 milijardi eura mjesečno. 

Golemi monetarni poticaji, kojima su središnje banke u svijetu odgovorile na recesiju u koju je zapalo svjetsko gospodarstvo s izbijanjem pandemije covida-19, stvorili su golemu likvidnost na tržištima, a svijet je zakoračio u eru jeftinog novca, koji se većim dijelom prelijeva na tržišta dionica, dižući njihove cijene na rekordne razine. Smanjivanje poticaja, posljedično, moglo bi izazvati negativni utjecaj na tržišta kapitala.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u srijedu je blago oslabio, za 0.03 posto, na 27.724 boda.

Pročitajte više