Optužbe za krivi pristup borbi protiv terorizma

AMERIČKI predsjednik George W. Bush i demokratski kandidat za predsjednika John Kerry nastavili su srijedu predizbornu kampanju međusobnim optužbama za nerazumijevanje borbe protiv terorizma stavljajući u pitanje sposobnosti protivnika da predvodi u toj borbi.

Bush i Kerry su kampanju vodili u još neopredijeljenoj saveznoj državi Iowa, za koju se bore obojica, napadajući se oko borbe protiv terorizma i rata u Iraku.

Bush je podsjetio na Kerryjeve riječi u nedavnom interviewu za The New York Times da ga teroristički napadi na SAD 11. rujna 2001. nisu mnogo izmijenili.

"Sljedeći glavni zapovjednik mora nas povesti u pobjedu u ovom ratu, a rat ne možete dobiti ako ne vjerujete da ste u ratu", rekao je Bush u Mason Cityju u Iowi. On je kazao da je Kerry pokazao "temeljno nerazumijevanje" rata protiv terorizma navodeći

Predsjednik Bush tvrdi da je rat u Iraku središnji dio borbe protiv terorizma, dok senator Kerry iračku operaciju naziva skretanjem od rata protiv terorista.

Kerry je u Waterloou u Iowi rekao kako američke obavještajne službe nisu otrile jasnu vezu između bivšeg iračkog režima i čelnika pobune u Iraku Abu Musabs al-Zarqawija, kojega se u Iraku okrivljuje za niz napada i ubijanje otetih civila. On je obnovio napad na Bushovo predvodništvo u svijetu u borbi protiv terorizma i predstavio predsjednika kao nesposobnog da bude glavni zapovjednik.

Govoreći o ratu u Iraku pozvao je Busha da pogleda iza sebe i rekao da ga jedva itko slijedi.

"To nije predvodništvo ukoliko nismo izgradili najsnažniji mogući savez i ako je Amerika skoro sama", rekao je Kerry.

Kerry je ponovio optužbe da je Bushov neuspjeh u Iraku oslabio SAD u borbi protiv terorizma te da je napadom na Irak skrenuo pozornost s pravog američkog neprijatelja, terorista.

Bush i Kerry prema anketama 13 dana pred izbore vode izjednačenu borbu za Bijelu kuću, a njihovo stalno vraćanje na temu sigurnosti potiču rezultati anketa koji kažu da Amerikanci još uvijek Bushu više vjeruju kada je u pitanju borba protiv terorizma.

Oba kandidata ranije su obećala da će zadržati snage SAD u Iraku, da će nastojati osigurati veću pomoć drugih zemalja u naporima za stabilizaciju Iraka i osposobiti iračke snage za održavanje sigurnosti.

Kerry smatra da će biti uspješniji u privlačenju pomoći drugih zemalja, navodeći da ih je Bush odbio svojom arogancijom, premda zemlje poput Francuske i Njemačke koje su se protivile ratu u Iraku ne pokazuju želju za angažiranjem u toj zemlji čak i ako Kerry pobijedi na izborima 2. studenoga.

Kerry će uskoro dobiti pomoć bivšeg predsjednika Billa Clintona koji se oporavlja od operacije srca i vodit će kampanju u korist demokratskog predsjedničkog kandidata.

Pročitajte više