Optužni prijedlog protiv Pastuovića i INA Rafinerije zbog zagađenja okoliša

OPĆINSKO državno odvjetništvo (ODO) u Sisku podnijelo je Općinskom sudu u Sisku optužni prijedlog protiv 58-godišnjeg Borisa Pastuovića i protiv INA Rafinerije iz Siska zbog zbog kaznenih djela onečišćenja okoliša, doznaje se i ODO-a u Sisku.
 
Okrivljenog Pastuovića tereti se da je od 1. siječnja 2004. do 31. prosinca 2006., kao direktor trgovačkog društva, znajući da su proizvodna postrojenja zastarjela i da nisu prilagođena za preradu sirove nafte one kvalitete koju su uvozili i prerađivali, a bez opasnosti za onečišćenje okoliša dozvolio da se u proizvodnom procesu i nadalje prerađuje nafta sa sadržajem sumpora većim od 1%.

Sve to je, prema prijedlogu, svjesno činio suprotno propisima i rješenju Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva od 22. ožujka 2004. kojim je do provođenja sanacijskih mjera zabranjena prerada nafte s više od 1% sumpora i to iako je bio svjestan da će time doći do zagađenja zraka u naselju Caprag.

Pritom je, kao rezultat proizvodnog procesa prerade nafte, u naselju Caprag došlo do zagađenja zraka, odnosno prekomjernog onečišćenja sumpornim dioksidom i vodikovim sulfidom, a što je moglo negativno utjecati na zdravlje ljudi, vegetaciju i materijalna dobra.

Ininu sisačku Rafineriju tereti se da je kaznenim djelom koje je počinio okrivljeni Pastuović kao direktor, postupajući protivno propisima, onečistilo zrak u mjeri koja može pogoršati uvjete života ljudi.

U Ini danas nisu htjeli komentirati podizanje optužnice. Budu li proglašeni krivima, INA Rafinerija može očekivati kaznu do tri milijuna kuna, a Pastuović čak do pet godina zatvora.

I.K.

Pročitajte više