Organizatori svih prosvjeda jednoglasno: Vlada mora otići, hitno želimo izbore!

GOSTI današnje emisije Nedjeljom u dva bili su organizatori recentnih prosvjeda u Hrvatskoj. Aleksandar Stanković je najprije razgovarao s Ivanom Pernarom koji je priznao da nema artikulirane ciljeve te da samo želi srušiti HDZ-ovu vlast, jer "ne može zamisliti goru situaciju od sadašnje".

Pernar ne smatra da bi SDP nešto bolje vodio Hrvatsku, a na Stankovićevo pitanje što bi trebalo napraviti nakon eventualnog pada Vlade, Pernar nije dao koherentan odgovor, ali je opet najavio politički angažman rekavši da su ljudi predvođeni njime jedina moguća oporba. Njegovo sudjelovanje u emisiji nastavilo se uglavnom u tom smjeru pa je političkim floskulama komentirao i Stankovićeve razgovore s drugim gostima, s ciljem da se svidi i njima i gledateljima te o svemu barem nešto kaže.

Branitelji nude alternativu: Koalicija desnih stranaka i udruga

Sljedeći gost je bio koordinator današnjeg prosvjeda branitelja u Splitu Željko Sačić. On se također obrušio na sadašnju vlast HDZ-a te dodao da se ni SDP nije dokazao kao alternativa. Budućnost zemlje vidi u koaliciji desnih stranaka i udruga.

"Cilj nam je za izbore skupiti sve stranke i udruge koje su sada rascjepkane na desnici i da stvorimo, kako bi Francuzi rekli, Drugu republiku", rekao je.

Ponovio je svoje stavove s prosvjeda te rekao da branitelji jesu za ulazak u Europsku uniju, ali ne u ovom trenu, jer Hrvatska za to još nije spremna.

"Premijerku će izjava o braniteljskim mirovinama stajati vlasti!"

Oštro je osudio izjavu premijerke Jadranke Kosor da su branitelji dobro zbrinuti te da im je ona dala respektabilne mirovine. "Jedan političar si ne smije dopustiti takav gaf, i taj gaf će je stajati vlasti. Demaskirala je svoje lice i pokazala se kao osoba koja ne poznaje sustav i kao autokrat. To je notorna laž, ona nama ništa nije dala, nego smo procesom detuđmanizacije potjerani u mirovinu", rekao je.

Sljedeće gošće bile su Anita Barišić Muslija i Kristina Ćurković koje su nedavno u Omišu delegaciji HDZ-a bacale jaja pod noge.

Anita Barišić Muslija je rekla da je to bio neplanirani izraz bunta koji su izazvale svakodnevne loše vijesti o zatvaranju i propadanju tvrtki te općenito nekompetentna vladajuća garnitura.

"SDP je tihi koalicijski partner sadašnje vlasti i samo šuti"

Kao i prethodni gosti, ona također ne vidi alternativu u najvećoj oporbenoj stranci koju je nazvala "tihim koalicijskim partnerom sadašnje vlasti, koji samo šuti" te dodala da bi, u slučaju da se radilo o delegaciji SDP-a, vjerojatno postupila isto. Njezinu kolegicu Kristinu Ćurković je na akciju potakao slučaj uhićenja Tihomira Purde.

Na to je Pernar, koji je na početku emisije osudio nasilje na prosvjedima, rekao da je razočaran akcijom dviju Omišanki zato što su jaja bacala pod noge, a ne u lice HDZ-ovcima.

Anita Barišić Muslija ga je zatim upitala zašto nije riskirao sebe i nije se pojavio na subotnjem prosvjedu na Trgu bana Jelačića, za koji je dobio zabranu pristupa. Pernar se nevješto pokušao izvući rekavši da se radilo o sarkazmu.

Nagrađivana mlada žena pred Saborom poderala diplomu i nagrade

Sljedeća "gošća" bila je videosnimka anonimne mlađe gospođe, svojedobno odlične studentice i dobitnice Rektorove nagrade koja je pred Saborom izvela vrlo emotivan performans te poderala diplomu i sve nagrade koje je tijekom školovanja i karijere zaslužila. Kako kaže na snimci, do prošlog tjedna je radila u tvrtki koja se bavi biogorivima, ali sada je ostala bez posla.

Posljednja gošća bila je profesorica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Lada Čale Feldman koja je u ime inicijative Akademska solidarnost došla govoriti o trima zakonima o visokom školstvu kojima se ogroman dio akademske zajednice suprotstavlja jer država njima pokušava ograničiti autonomnost sveučilišta te kapitalizirati fakultete.

"Prosvjede uzrokuju arogancija i gubitak moralnog autoriteta vladajućih"

Ispričala je kako Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta zdušno radi na slanju spomenutog zakona u saborsku proceduru, ne libeći se pritom upotrijebiti i neregularna sredstva. Čale Feldman je komentirala i prosvjede te rekla da je ljudima očito došlo do grla, a kao uzrok tome je navela aroganciju i gubitak moralnog autoriteta vladajućih.

"Moram priznati da naša inicijativa zajedno sa studentima od institucija najprije zahtjeva da rade taj svoj posao, a ne nužno njihovo rušenje", rekla je te dodala da se sada ipak nalazimo u situaciji koja zahtijeva prijevremene izbore.

"Znanje je javno dobro, a država ga želi privatizirati i fakultete pretvoriti u korporacije", rekla je. U inicijativi sudjeluje preko 25 akademskih institucija u Hrvatskoj, a funkcionira prema načelima direktne demokracije.

Pročitajte više