OSAM PRAVNIKA TRAŽI OD ICC-A ISTRAGU O RATNIM ZLOČINIMA U IRAKU

Osam međunarodnih pravnika zatražilo je u utorak od Međunarodnog kaznenog suda istragu kojom bi se istražilo jesu li članovi britanske vlade počinili zločine protiv čovječnosti u Iraku 2003.

U podnesku koje u utorak treba biti predano glavnom tužitelju ICC-a u Den Haagu Luis Moreno-Ocampu ti stručnjaci opravdavaju svoj postupak činjenicom da su snage američko-britanske koalicije u ratu u Iraku upotrijebile kazetne bombe i streljivo s osiromašenim uranijem.

Osam pravnika koji su sastavili taj dokument su 8. i 9. studenoga 2003.na poticaj nevladine organizacije Peacerights saslušali su u Londonu svjedoke i stručnjake koji su tvrdili da je to oružje bilo upotrijebljeno u sukobima protiv snaga Sadama Huseina.

Oni tvrde da imaju "dovoljno dokaza" za pokretanje takve akcije pri ICC-u.

Pravnici također postavljaju pitanja u vezi napada snaga američko-britanske koalicije na novinare.

"Međunarodni zakoni ne priznaju pravdu pobjednika i dvije suprostavljene strane u ratu u Iraku moraju dati objašnjenja", rekao je Phil Phiner iz Peacerightsa. Brojne cijenjene organizacije i pravnici su izrazili ozbiljnu zabrinutosti u vezi neopravdanih civilnih gubitaka, posebice zbog upotrebe kazetnih bombi u urbanim zonama".

"Iznimno je važno za one koji su izgubili život u sukobu i za buduće generacije da dužnosnici vlada koje su pokrenule sukob budu u potpunosti odgovorne za ratne zločine koje su počinili", dodao je Phil Shiner.

(Hina) tm sv

Pročitajte više