Osijek: Bugarski potpredsjednik uručio visoko odličje dr. Nikoli Lazarovu iz Đakova

POTPREDSJEDNIK Republike Bugarske Angel Marin uručio je danas u osječkom Gradskom poglavarstvu visoko bugarsko odličje orden "Madarski konjanik I. stupanj" dr. Nikoli Lazarovu iz Đakova, rođenom Bugarinu, za zasluge u unaprjeđenju hrvatskobugarskih odnosa, kojim ga je odlikovao bugarski predsjednik Georgi Prvanov.

Dr. Nikola Lazarov, poznati đakovački liječnik, sada umirovljenik, rekao je kako se "jako dobro osjeća u svojoj domovini Hrvatskoj" te da je "rado radio u stvaranju ozračja prijateljstva bugarskog i hrvatskog naroda". U svojoj liječničkoj praksi radio je kao aktivist Crvenog križa i bavio se problematikom liječenih alkoholičara.

Osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić i bugarski potpredsjednik Angel Marin izrazili su zadovoljstvo prijateljskim bugarsko-hrvatskim odnosima te odlučili da Osijek i jedan grad na Crnom moru u Bugarskoj postanu gradovi prijatelji.

Visoko bugarsko odličje, orden "Madarski konjanik - I.stupanj" predstavlja kamenog konjanika sa psom, koji je otkriven na planini u blizini grada Madara, a smatra se vrijednim bugarskim arheološkim otkrićem.

Svečanosti su nazočili i bugarski veleposlanici u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini Viktor Vikov i Ljupče Troharov.

Pročitajte više