Osijek: HDZ podnio kaznenu prijavu protiv predsjednika Županijske skupštine

KLUB vijećnika Hrvatske demokratske zajednice u Skupštini Osječkobaranjske županije podnio je kaznenu prijavu protiv predsjednika Skupštine Ramira Ristića (LS) jer smatra kako je, izbjegavši sazvati izvanrednu skupštinsku sjednicu na kojoj je trebalo raspravljati o njegovu opozivu, nastala osnovana sumnja da je počinio kažnjivo djelo, izvijestili su na današnjoj konferenciji za novinare prvaci županijskog HDZa.

Budući da je HDZ 5. veljače podnio zahtjev za sazivanjem izvanredne skupštinske sjednice u kojem je, osim postupka Ristićeva opoziva, tražio glasovanje o povjerenju Županijskom poglavarstvu, smatramo da je Ristić bio obvezan sazvati tu sjednicu u roku od 15 dana, odnosno najkasnije 20. veljače, kazao je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Branimir Glavaš.

Ristić je na današnjoj konferenciji za novinare kazao kako je zahtjev HDZ-a bio nepotpun jer nije sadržavao nacrte akata koji se predlažu na glasovanje u Skupštini te da će, kad bude kompletiran, zahtjev biti razmotren i sjednica sazvana u zakonskom roku.

Glavaš je ustvrdio kako to nije bila zadaća HDZ-a, nego županijskih stručnih služba koje opslužuju sve klubove vijećnika te da su spomenuti nacrti akata izrađeni i danas dostavljeni županijskim tijelima.

HDZ smatra da Ristić nesazivanjem sjednice izbjegava svoje zakonske obveze kako bi sebi produljio mandat i ostvario nepripadnu materijalnu korist te da je tako iskoristio svoj položaj i prekoračio ovlasti predsjednika Skupštine, ocijenio je Glavaš.

´Kako je Ristićev opoziv jedna od točaka zatražene izvanredne sjednice, očito je da on pokušava izigrati Poslovnik, Statut i zakon te se oglušiti na zahtjev za sazivanjem Skupštine. Rok za njezino sazivanje istječe jer se pozivi vijećnicima za sjednicu šalju najkasnije osam dana prije datuma za koji je sjednica zakazana, a iznimno u kraćem roku´, dodao je Glavaš.

Pročitajte više