Osijek: Mesić o proširenju haaških optužnica, pomilovanjima i odličju Draži

Predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas u Osijeku kako se uvijek zauzimao za invididualizaciju krivnje i kako proširenje haaških optužnica protiv generala Čermaka i Markača na takav način za njega nije baš najprihatljivije.

Nakon razgledanja sajamskog prostora "Pampas", na kojemu se sutra otvaraju Međunarodni graditeljski i Obrtnički sajam, Mesić je na novinarski upit da prokomentira proširenje haaških optužnica protiv generala Mladena Markača i Ivana Čermaka rekao kako nije vidio optužnice i obrazloženja, ali da nakon onoga što je o tome pročitao smatra kako "treba polaziti od toga da se krivnja uvijek individualizira".

"Nisam za to da se okrivljuje grupa, već da se svakomu stavi na teret ono što je stvarno učinio i stoga za mene proširenje, na takav način, nije baš najprihvatljivije", rekao je Mesić.

Na ponovan upit ocijenio je kako proširenje optužnica neće ojačati radikalne političke struje u Hrvatskoj, jer će se u proceduri utvrditi je li netko kriv ili nije.

"Nema razloga da se bilo kakve grupe radikaliziraju. Trebamo se okrenuti svojim poslovima i pustiti pravosuđe da radi svoj posao", rekao je predsjednik Mesić.

Zamoljen da komentira svoju odluku kojom je na prijedlog Komisije za pomilovanja srpskom ratnom zločincu Nikoli Dragušinu smanjio zatvorsku kaznu s 20 na 19 godina predsjednik Mesić je ocijenio kako ta odluka nije izazvala reakcije u javnosti osim, kako je rekao, njegovih "stalnih kritičara".

"Komisija za pomilovanje prikuplja potrebne podatke da bi se utvrdila utemeljenost nečije molbe za pomilovanje i uzimaju se u obzir okolnosti koje nisu bile poznate sudovima kad je donesena presuda. Moji kritičari reagiraju na činjenicu da je jedan Srbin dobio smanjenje kazne za jednu godinu, pa ako se Srbe ne smije pomilovati, neka moji kritičari to kažu", rekao je Mesić.

Ocijenio je kako je pomilovanje "akt milosrđa koji je u svakoj demokratski orijentiranoj državi uvijek moguć" te da on, dok su građani ove zemlje pred zakonom jednaki, ne pravi razliku između građana s obzirom na vjersku i nacionalnu pripadnost ili s obzirom na ono što su počinili, jer je, kako kaže, to "utvrdio sud i odmjerio kaznu".

Na novinarski upit da prokomentira dodjelu američkog odličja četničkom vođi Dragoljubu (Draži) Mihailoviću Mesić je ocijenio kako nije bilo "ni jednog razloga da se jednomu kvislingu, koji je bio na čelu jednoga zločinačkog pokreta, dodijeli bilo kakvo priznanje" te da je to "velika grješka".

"Kad je donesena odluka o dodjeli odličja Draži Mihailoviću, bilo je vrijeme 'Hladnog rata'. Četnici su bili suradnici nacifašizma, koji su činili velika zlodjela nad civilnim stanovništvom u 2. svjetskom ratu, ali su usput, vjerojatno iz špekulantskih razloga, sačuvali neke pilote, koji su nakon obaranja zrakoplova završili u njihovim rukama i nisu ih likvidirali", ocijenio je predsjednik Mesić.

Na novinarski upit znači li njegov današnji posjet potporu koaliciji LS-a, HNS-a, SBHS-a i ZH na lokalnim izborima Mesić je odgovorio kako je direktorici osječkoga Sajma Nadi Maglaić obećao da će doći na otvorenje sutrašnjih sajmova, ali budući da je sutra u službenom posjetu Bukureštu, u posjet je došao danas.

Predsjednik Mesić će nakon druženja s građanima na Trgu pape Ivana Pavla II. posjetiti nedavno otvorenu pekarnicu "Kruna" te nazočiti otvorenju Sportskog centra "Jug", u koji je uloženo više od 20 milijuna kuna.

(Hina) xivuc ydd

Pročitajte više