Osijek: Na javnoj dražbi prodana prva nekretnina Ljubljanske banke

NA JAVNOJ dražbi danas je u Općinskom sudu u Osijeku prodana prva nekretnina Ljubljanske banke u Hrvatskoj za 3,9 milijuna kuna, od čega bi se trebao namiriti dio vjerovnika koji gotovo 15 godina čekaju na isplatu svoje štednje u toj banci.

Zgrada u Strossmayerovoj ulici u Osijeku na 625 četvornih metara prostora prodana je po zakonskoj odredbi o javnoj dražbi za tri četvrtine procijenjene vrijednosti (5,2 milijuna kuna) za 3,9 milijuna kuna. Iz te bi se svote najprije trebao namiriti dug šestorici vjerovnika koje zastupa odvjetnik Milivoj Žugić.

Po njegovim riječima oko 145 tisuća štediša negdašnje Ljubljanske banke u Hrvatskoj potražuje oko 150 milijuna eura glavnice svoje štednje, a sa zateznim kamatama i parničnim troškovima ta svota doseže oko milijardu eura. Vrijednost svih nekretnina Ljubljanske banke u Hrvatskoj ni približno ne doseže tu svotu te će razliku "po svemu sudeći morati nadoknaditi slovenska država", kazao je odvjetnik šestorice vjerovnika Milivoj Žugić, koji je prije nekoliko godina i osnovao udrugu štediša.

Dodao je da "sada valja čekati presudu Europskog suda za ljudska prava u Strassbourgu kojemu su se za zaštitu obratili neki od vjerovnika". Ako ta presuda bude povoljna za vjerovnike, "Slovenija bi mogla zapasti u nezavidan položaj", kazao je.

Spomenutu nekretninu u Strossmayerovoj ulici u Osijeku kupila je vlasnica Ljekarne "Tripolski" koja u tom iznajmljenom prostoru godinama drži ljekarnu.

Danas je održana dražba i za nekretninu Ljubljanske banke na Trgu Ante Starčevića, gdje se na oko 180 četvornih metara prostora nalazi Gradski radio Osijek i šalterski dio Gradske banke. Po riječima Većeslava Račkog, stečajnog upravitelja Gradske banke, na dražbu se nitko nije javio, a spomenute nekretnine procijenjene su na 376. 000 eura. Rački je najavio "parnični postupak protiv Ljubljanske banke" jer je, kako tvrdi, prostor na Trgu Ante Starčevića (šalterski dio Gradske banke) njihovo vlasništvo.

Na Općinskom sudu u Osijeku najavljeno je da će se ponoviti dražba za preostai dio nekretnina Ljubljanske banke u Osijeku, a očekuje se prodaja nekretnina te banke i u drugim hrvatskim gradovima.

Pročitajte više