Osijek: Nastavljeno suđenje optuženima za ratni zločin u Luču

SASLUŠANJEM novih svjedoka na osječkom je Županijskom sudu danas nastavljeno suđenje desetorici mještana baranjskog mjesta Luča, optuženih za ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Od desetorice optuženih pravosuđu je dostupan samo Dragan Marjanović, dok se ostalima sudi u odsutnosti. Optužnica ih tereti da su od kolovoza 1991. do svibnja 1995., kao članovi štaba tzv. teritorijalne obrane, fizički i psihički zlostavljali stanovništvo Luča, da su Hrvatima ograničavali kretanje, otpuštali ih s radnih mjesta te ih zastrašivali pucajući im po kućama i lišavajući ih slobode. Optuženog Marjanovića tereti se da je, s još nekoliko osoba, devastirao katoličku crkvu u Luču te sudjelovao u prisilnom novačenju Hrvata i organiziranju prisilnih radova.

Na današnjoj glavnoj raspravi svjedok Boro Bermanec izjavio je kako nije vidio tko je pljačkao hrvatske kuće ili po njima pucao, ali da je čuo kako je optuženi Marjanović sudjelovao u pucnjavi kod katoličke crkve. Kazao je da je Marjanović bio u skupini ljudi koja je njemu i njegovu susjedu poručila da moraju napustiti mjesto.

Svjedokinja Delfa Lauš izjavila je da su njoj i njezinu suprugu optuženi Branko Petrović i njegov brat prijetili da će ih ´poklati kao piliće´ te da je Branko Petrović jednom prigodom pucao iz puške koju je prislonio na glavu njezina supruga, te mu ozlijedio uho, zbog čega i danas ima problema sa sluhom.

Govoreći o stradanjima u vrijeme velikosrpske okupacije Luča, svjedokinja je rekla da su joj jedne noći u kuću upale četiri maskirane osobe te su joj nasilno iz usta izvadile četiri zlatna zuba.

Suđenje se nastavlja sutra.

Pročitajte više