Osijek: otvorene prostorije udruge gluhoslijepih osoba

U Osijeku su danas otvorene prostorije Referalnog centra Hrvatske udruge gluhoslijepih osoba "Dodir".

Predsjednica udruge Sanja Tarczay rekla je kako udruga, koja će u prosincu obilježiti 10. obljetnicu postojanja, trenutačno okuplja 145 osoba te brojne podupiruće članove i volontere, a radi na nekoliko programa komunikacijske podrške i izobrazbe gluhoslijepih osoba te organiziranju radionica kreativnog stvaralaštva i stručnih skupova.

Voditelj osječkog Referalnog centra Željko Bosilj rekao je kako se gluhoslijepe osobe susreću s brojnim poteškoćama u komunikaciji, kretanju, školovanju i osmišljavanju slobodnog vremena te da će se otvorenjem ureda u Osijeku moći više učiniti na poboljšanju kvalitete života članova udruge i njihovu sudjelovanju u svakodnevnim životnim aktivnostima.

U Osijeku je prijepodne održan okrugli stol "Mogućnosti ostvarivanja prava na prevoditelja - osobnog asistenta za gluhoslijepe osobe", na kojemu su prikazane potrebe za podrškom u komunikaciji i kretanju gluhoslijepih osoba te organizacija te službe na osječkom području.

U povodu 10. obljetnice djelovanja udruge i umjetničkog stvaralaštva njezinih članova večeras će u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), u suradnji s Ministarstvom kulture RH i Uredom za kulturu Grada Zagreba, biti otvorena retrospektivna izložba umjetničkih radova gluhoslijepih osoba.

(Hina) xivuč yvkn

Pročitajte više