Osijek: Predstavljen projekt podizanja spomenika biskupu Strossmayeru

U REKTORATU osječkoga Sveučilišta danas je predstavljen projekt podizanja spomenika đakovačkom biskupu Josipu Juraju Strossmayeru, čije ime i nosi ovo Sveučilište.

Jedan od pokretača ovoga projekta je Družba "Braća hrvatskog zmaja", a član Družbe, akademik Andrija Munjaković, naglasio je kako je ovaj projekt dio nastojanja Družbe da se u osječkoj Tvrđi postave spomen-obilježja trojici hrvatskih velikana i učenika osječke Gimnazije: biskupu Strossmayeru te nobelovcima Vladimiru Prelogu i Lavoslavu Ružički.

Veliki meštar Družbe, Matija Salaj, najavio je da "Braća hrvatskog zmaja" 100. obljetnicu svoga osnutka, koja će biti iduće godine, namjeravaju obilježiti i podizanjem spomenika kralju Zvonimiru te nizom drugih aktivnosti.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Milan Moguš podsjetio je kako se iduće godine obilježava 190. obljetnica Stroosmayerova rođenja i 100. obljetnica njegove smrti, istaknuvši da je podizanje spomenika samo dio programa obilježavanja ovih obljetnica iduće godine u nekoliko hrvatskih gradova.

Također je kazao da je u Zagrebu i Đakovu predviđeno održavanje znanstvenog skupa o Strossmayeru, u Strossmaywerovoj galeriji u Zagrebu održat će se izložba slika koje je biskup darovao ovoj ustanovi, a u Osijeku se planira podizanje spomenika u suradnji sa Sveučilištem, Gradskim poglavarstvom i Družbom hrvatskog zmaja.

S Hrvatskom poštom (HP) dogovara se pak tiskanje prigodne poštanske marke sa Strossmayerovim likom.

"Budući da je Strossmayer utemeljitelj naše Akademije smatrali smo značajnim da mu odamo počast i zahvalnost kao dobrotvoru i zagovaratelju znanosti, te da mu se u Osijeku, gdje je rođen i pohađao gimnaziju, podigne primjereno spomen-obilježje", naglasio je predsjednik HAZU-a Milan Moguš.

(Hina) xvuč ysp

Pročitajte više