Osijek: Sindikat PPDIV-a odbacuje optužbe za "kaos" u Belju

PREDSJEDNIK Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) Josip Pavić na današnjoj je konferenciji za novinare u Osijeku odbacio optužbe članova Nadzornog odbora i predsjednika Uprave Belja d.d. te predsjednika Skupštine Osječkobaranjske županije Branimira Glavaša, da sindikat stvara kaos u Belju i ometa proces privatizacije.

Neprimjerenima je ocijenio izjave Branimira Glavaša da mu je "sindikalni koordinator Orešković lizao cipele zbog zaostalih plaća."

"Tako odaslane poruke pogađaju radnike. Saborski zastupnik je očito zaboravio da radnici prema Zakonu o radu imaju pravo na svoje zarađene plaće," kazao je Orešković dodavši i kako se "ne radi o četiri već o tri zaostale plaće" .

Rekao je kako se upravo sindikat "već tri godine zalaže za privatizaciju Belja" i traži da se ona provede tako da svi zaposleni ostanu raditi, a da natječaj bude pošteno proveden.

Zbog cijele situacije, posebno zbog ostavke tri člana Nadzornog odbora i predsjednika Uprave Belja, tražit ćemo hitan sastanak s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem i potpredsjednikom Vlade Andrijom Hebrangom, koji je ujedno i predsjednik Hrvatskog fonda za privatiziaciju, kako bi se izabrali novi ljudi kazao je Josip Pavić. "Ovima želimo sretan put," dodao je.

Orešković je rekao kako je "vrijeme strahovlade prošlo" te da je uloga sindikata da štiti interese radnika, kojih na Belju ima 2500.

O budućnosti Belja ovisi cijela Baranja, rekao je i dodao kako će izjava da je "Branimiru Glavašu lizao cipele" biti predmet sudskog spora.

Članovi sindikata PPDIV-a danas su oštro osudili i izjave o njihovoj povezanosti s agro-mafijom koje su, kazali su, neutemeljene.

Vlada je 15. srpnja donijela odluku o prodaji 52,21 posto dionica kombinata Belje i zadužila Hrvatski fond za privatizaciju da raspiše javni poziv za podnošenje ponuda za kupnju tog dioničkog paketa za 1 kunu. Budući kupac bio bi dužan kroz dokapitalizaciju u Belje uložiti najmanje 250 milijuna kuna i to u roku dvije godine, a po preuzimanju tvrtke, kupac bi morao zadržati zaposlenike Belja godinu dana te ponuditi petogodišnji program ulaganja u Belje.

Sindikat PPDIV, i predsjednik Županijske skupštine Branimir Glavaš, razmijenili su niz međusobnih optužbi o lobiranju za pojedine interese u privatizaciji Belja, a 28. srpnja su predsjednik Uprave Belja Ivica Vrkić i tri člana Nadzornog odbora podnijeli ostavke na te funkcije, s obrazloženjem da PPDIV onemogućava daljnji rad i tijek privatizacije.

Četvrti krug natječaja za kupovinu dionica Belja bit će otvoren početkom kolovoza.



Pročitajte više