OSIJEK: ZPH PREDSTAVIo ovogodišnji PROGRAM

Zajednica povratnika Hrvatske (ZPH) i osječkobaranjska podružnica te udruge predstavile su večeras u Osijeku program rada udruge za ovu godinu u kojem se kao jedan od ciljeva navodi povratak onih prava koja je povratnicima ukinula bivša vlast. L

Predsjednik ZPH Josip Kompanović kazao je kako će se ove godine, uz ostalo, pokušati pomoći svršetku povratka, u čemu se glavnom zadaćom smatra donošenje novoga zakona o područjima posebne državne skrbi.

"Bivši saziv Hrvatskog sabora ukinuo je sva prava iz tadašnjeg zakona te tako usporio povratak i spriječio kvalitetniju obnovu, posebice obnovu gospodarstva na tim područjima", ocijenio je Kompanović.

Dodao je kako će ZPH i nadalje štititi prava povratnika jer se, kako kaže, povećao broj presuda prognanicima za plaćanje najma za uporabu kuća i stanova u progonstvu, a prispijevaju i ovršne odluke o deložacijama prognanika, koji su i danas u tuđim kućama, jer nisu obnovljene njihove kuće.

"U nekim slučajevima vjerojatno ćemo biti prisiljeni na oštre metode i okupljanjem pokušati spriječiti takve besmislene deložacije", rekao je Kompanović. Dodao je kako će ovaj tjedan pokušati uglaviti sastanak s ministrom mora, prometa, turizma i razvitka Božidarom Kalmetom kako bi ga upozorio na povratničke teškoće.

Predsjednik osječko-baranjske podružnice ZPH Tomo Povreslo kazao je kako će udruga poticati obnovu obiteljskih kuća za povratnike koji još nisu ostvarili to pravo. Ocijenio je da novi zakon o područjima posebne državne skrbi "treba što prije početi provoditi".

(Hina)vuč vkn

Pročitajte više